Obalové materiály vhodné pro použití v potravinářském průmyslu
Packing materials suitable for using in food industry
Author
Advisor
Vítová, EvaReferee
Burianová, HanaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Obalový materiál je prostředek, kterého se využívá jako ochrany potravin před vnějšími fyzikálními, chemickými a mikrobiologickými vlivy a tedy pro prodloužení údržnosti potravin. Tato bakalářská práce se zabývá vlastnostmi nejčastěji používaných obalových materiálů a zmiňuje vhodnost jejich použití pro jednotlivé typy potraviny. Cílem je zpracovat literární rešerši obalových materiálů, které jsou pro přímý styk s potravinou vhodné, popsat jejich základní vlastnosti, způsoby zpracování a následné možnosti použití. Práce se také zabývá legislativou platnou pro obalové materiály a uvádí principy funkčnosti obalových materiálů budoucnosti. Packaging material is an agent which is used for food protection against outer physical, chemical and microbiological influences and consequently for extension of food durability. This bachelor thesis deals with the properties of the most often used packaging materials and notices their suitability for each types of food. The objective is to make the literature overview of packaging materials, which are suitable for direct contact with food, to describe their basic characteristics, fabrication techniques and resulting possibility of use. Thesis also deals with the legislation valid for packaging materials and features principles of functionality for incoming packaging materials.
Keywords
obal, kontaminace, potraviny, packaging, contamination, foodsLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemieComposition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)Date of defence
2008-06-23Process of defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Omelková: Jak je v současnosti řešena problematika recyklovaných plastových obalů? doc. Márová: Jaký je momentálně největší problém biodegradovatelných potravinářských obalů? prof. Šimko, doc. Márová: poznámka ke kvalitě literárních odkazů a ke způsobu jejich citaceResult of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/10513Source
MARTÁK, R. Obalové materiály vhodné pro použití v potravinářském průmyslu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008.Collections
- 2008 [106]