• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem

Milk composition changes after fortification milch cow feed with selected additive

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (753.6Kb)
review_16521.html (7.282Kb)
Author
Tůmová, Michaela
Advisor
Křížová,, Ludmila
Referee
Hrstka, Miroslav
Grade
C
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato práce se zabývá vlivem doplňku limitující aminokyseliny histidinu, podané ve formě duodenální infuze na množství a složení kravského mléka vysokoprodukčních dojnic. V teoretické části této práce je popsáno složení kravského mléka a metabolizmus živin u skotu. V této části jsou také popsány nároky vysokoprodukčních dojnic na esenciální aminokyseliny. Jsou zde uvedeny principy analytických metod, které byly použity pro rozbor mléka. Pro stanovení základních složek mléka byla použita infračervená absorpční spektrometrie a enzymaticko-konduktometrická metoda. Aminokyselinový profil kaseinu byl stanoven pomocí iontově výměnné kapalinové chromatografie. V experimentální části práce je uvedena metodika pokusu na dojnicích. Je zde podrobně rozepsán postup kyselé a oxidativně-kyselé hydrolýzy lyofilizovaného kaseinu a postup stanovení aminokyselin v těchto hydrolyzátech. Výsledky analýz byly statisticky vyhodnoceny, popsány a diskutovány s literárními zdroji. Tato diplomová práce vznikla na základě spolupráce mezi Ústavem chemie potravin a biotechnologií Fakulty chemické, Vysokého učení technického v Brně a Výzkumným ústavem pro chov skotu, s.r.o., Oddělení výživy zvířat a kvality živočišných produktů v Pohořelicích.
 
This thesis is dealing with effect of supplement limiting aminoacid histidin, that was applied as duodenal infusion, on yield and composition of high production dairy cows milk. The theoretical part describes overview about milk composition and metabolism of dairy cows. There are described nutrition requirements of dairy cows for esential aminoacids. In this part are also presented principles of analytical methods used for analysis of milk. For determination of basic components of milk were used infrared spectroscopy and enzymatic-conductometry. Aminoacid profile of casein was determined by ion exchange liquid chromatography. In the experimental part is described method of experiment. There is described technique of acid and oxidative hydrolysis of lyofilized casein and technique of determination aminoacids in this hydrolyzated casein. Results of analysis were interpreted and discussed with literature. This diploma thesis was made as a cooperation between the Institute of Food Science and Biotechnology, the Faculty of Chemistry, University of Technology, Brno and the Research Institute for Cattle Breeding, Department of Animal Physiology and Nutrition, Pohorelice.
 
Keywords
kravské mléko, výživa dojnic, aminokyseliny, iontově-výměnná kapalinová chromatografie, bovine milk, nutrition of dairy cows, aminoacids, ion exchange liquid chromatography
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of defence
2010-01-27
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: - doc. Márová: Je histidin deficientní pro krávy (telata)? - doc. Márová: Vysvětlete své tvrzení, že změna množství histidinu ovlivní složení kaseinu. - doc. Márová: Zda byly sledovány klinické příznaky nedostatku histidinu? - doc. Rittich: Jak se připravoval vzorek? Studentka v diskusi uspěla.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/13509
Source
TŮMOVÁ, M. Změny ve složení mléka po dotaci dojnic vybraným aditivem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Collections
  • 2010 [108]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV