• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2009
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2009
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hydratace biomolekul

Hydration of biomolecules

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (913.7Kb)
review_16711.html (10.20Kb)
Author
Flimel, Karol
Advisor
Kučerík, Jiří
Referee
Janeček, Jiří
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Cielom tejto práce bolo využitie metód termickej analýzy (diferenčná kompenzačná kalorimetria a termogravimetria) pri štúdiu kinetiky odparovania vody z HYA. Tento prístup pomohol k stanoveniu zmien desorbčných energií v priebehu odparovania a pomohol tak k lepšiemu pochopeniu hydratácie hyaluronanu. S využitím oboch termoanalytických techník a s pomocou bezmodelovej kinetiky navrhnutého prof. Ozawom boli stanovené kinetické parametre študovaných procesov. Výsledky potvrdili predchádzajúce poznatky týkajúce sa množstva vody naviazanej v primárnej hydratačnej obálke hyaluronanu, t.j. množstvo tejto vody sa pohybuje v oblasti koncentrácií 0,4-0,8 g vody na 1 g hyaluronanu. Ďalej bolo zistené, že v priebehu odparovania vody dochádza pri týchto koncentráciách k tvorbe hyaluronového gélu stabilizovaného pravdepodobne vodíkovými mostíkmi.
 
The aim of this thesis was to apply methods of thermal analysis (differential scanning calorimetry and termogravimetry) to study kinetics of water evaporation from hyaluronan. This approach allowed to determine the changes of desorption energies in the course of evaporation and consequently helped to improve the understanding of the hyaluronan hydration. Thermoanalytical methods in combination with model-free kinetics previously suggested by Ozawa were used to determine kinetic parameters of studied processes. Results confirmed previous knowledge about the content of water located in primary hydration shell of hyaluronan, i.e. concentration range from 0.4 – 0.8 g of water per 1 g of hyaluronan. Further, it was found out that during the evaporation in this concentration range, the hyaluronan gel, stabilized probably by hydrogen bonds, is formed.
 
Keywords
Hydratácia, biomolekula, termická analýza, hydration, biomolecule, thermal analysis
Language
slovenština (Slovak)
Study brunch
Spotřební chemie
Composition of Committee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)
Date of defence
2009-06-25
Process of defence
Jaká je přesnost měření aktivační energie_ Jaké jsou obsahy vody v jednotlivých vzorcích? Jak byla připravena kyselina hyaluronová? Rozdíl mezi hyaluronanem a kyselinou hyaluronovou?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/15229
Source
FLIMEL, K. Hydratace biomolekul [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.
Collections
  • 2009 [149]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV