Show simple item record

Hydration of biomolecules

dc.contributor.advisorKučerík, Jiřísk
dc.contributor.authorFlimel, Karolsk
dc.date.accessioned2019-05-17T13:26:48Z
dc.date.available2019-05-17T13:26:48Z
dc.date.created2009cs
dc.identifier.citationFLIMEL, K. Hydratace biomolekul [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2009.cs
dc.identifier.other16711cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/15229
dc.description.abstractCielom tejto práce bolo využitie metód termickej analýzy (diferenčná kompenzačná kalorimetria a termogravimetria) pri štúdiu kinetiky odparovania vody z HYA. Tento prístup pomohol k stanoveniu zmien desorbčných energií v priebehu odparovania a pomohol tak k lepšiemu pochopeniu hydratácie hyaluronanu. S využitím oboch termoanalytických techník a s pomocou bezmodelovej kinetiky navrhnutého prof. Ozawom boli stanovené kinetické parametre študovaných procesov. Výsledky potvrdili predchádzajúce poznatky týkajúce sa množstva vody naviazanej v primárnej hydratačnej obálke hyaluronanu, t.j. množstvo tejto vody sa pohybuje v oblasti koncentrácií 0,4-0,8 g vody na 1 g hyaluronanu. Ďalej bolo zistené, že v priebehu odparovania vody dochádza pri týchto koncentráciách k tvorbe hyaluronového gélu stabilizovaného pravdepodobne vodíkovými mostíkmi.sk
dc.description.abstractThe aim of this thesis was to apply methods of thermal analysis (differential scanning calorimetry and termogravimetry) to study kinetics of water evaporation from hyaluronan. This approach allowed to determine the changes of desorption energies in the course of evaporation and consequently helped to improve the understanding of the hyaluronan hydration. Thermoanalytical methods in combination with model-free kinetics previously suggested by Ozawa were used to determine kinetic parameters of studied processes. Results confirmed previous knowledge about the content of water located in primary hydration shell of hyaluronan, i.e. concentration range from 0.4 – 0.8 g of water per 1 g of hyaluronan. Further, it was found out that during the evaporation in this concentration range, the hyaluronan gel, stabilized probably by hydrogen bonds, is formed.en
dc.language.isoskcs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsStandardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezenícs
dc.subjectHydratáciask
dc.subjectbiomolekulask
dc.subjecttermická analýzask
dc.subjecthydrationen
dc.subjectbiomoleculeen
dc.subjectthermal analysisen
dc.titleHydratace biomolekulsk
dc.title.alternativeHydration of biomoleculesen
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2009-06-25cs
dcterms.modified2010-09-24-10:17:48cs
thesis.disciplineSpotřební chemiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav fyzikální a spotřební chemiecs
thesis.levelBakalářskýcs
thesis.nameBc.cs
sync.item.dbid16711en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2020.03.30 23:02:26en
sync.item.modts2020.03.30 22:44:44en
eprints.affiliatedInstitution.facultyFakulta chemickács
dc.contributor.refereeJaneček, Jiřísk
dc.description.markBcs
dc.type.driverbachelorThesisen
dc.type.evskpbakalářská prácecs
but.committeeprof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Hana Dočekalová, CSc. (člen) doc. Ing. Václav Prchal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen)cs
but.defenceJaká je přesnost měření aktivační energie_ Jaké jsou obsahy vody v jednotlivých vzorcích? Jak byla připravena kyselina hyaluronová? Rozdíl mezi hyaluronanem a kyselinou hyaluronovou?cs
but.resultpráce byla úspěšně obhájenacs
but.programChemie a chemické technologiecs
but.jazykslovenština (Slovak)


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record