Výroba formičky pro cukroví
Manufacturing of biscuit pan
Author
Advisor
Podaný, KamilReferee
Císařová, MichaelaGrade
BAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Řešená součást „formička na cukroví“ je vyrobena z pocínovaného materiálu TH 370 o síle 0,24 mm. Bude sloužit na pečení cukroví při teplotách až do 250°C. Předpokládaná roční série je 100 000 ks. Z variantního řešení výroby součásti byla zvolena nejoptimálnější metoda. V první operaci je z plechu vystřižen kruhový rondel a v druhé operaci je samotné konvenční tažení. Na základě výpočtů je pro výrobu zvolen nejbližší vhodný lis LEC 25C. V technologicko-ekonomickém hodnocení byla vypočítána cena 2,58 Kč na jednu formičku. Z technologických a konstrukčních výpočtů je navržen tažný nástroj. The solved part – the „cookie cutter“ is made of tin material TH 370 0,24 mm thick. It will be used for baking cookies at temperatures up to 250°C. Estimated annual series is 100 000 pieces. The most optimal method from the variant solution of the production of the part was chosen. In the first operation the circular rondel is cut from the sheet and there is the conventional campaign in the second operation. Based on calculations the nearest suitable press LEN 25 C is selected for the production. The price of 2,58 CZK per mold was calculated in, the technical-economic evalution. The pull tool is designed from technological and design calculations.
Keywords
tváření, tažení, stříhání, pocínovaný plech, formička na cukroví, forming, drawing, cutting, tinplate, the cookie cutterLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Strojírenská technologieComposition of Committee
prof. Ing. Milan Forejt, CSc. (předseda) prof. Ing. Radko Samek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Zdeněk Lidmila, CSc. (člen) doc. Ing. Milan Dvořák, CSc. (člen) Ing. Miroslav Jopek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Libor Pantělejev, Ph.D. (člen)Date of defence
2011-06-22Process of defence
Student prezentoval svou bakalářskou práci a odpověděl připomínky oponenta. V rozpravě student odpověděl otázky s následující tématikou: označování ocelí, charakteristické hodnoty ocelí, tažnost ocelí, tribologie, celková tažná síla, tlošťka pocínovaných plechů, tažné lisy a kalibrace výtažků,ekvivalenty ocelí,Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/17643Source
PEŠAVA, J. Výroba formičky pro cukroví [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2011.Collections
- 2011 [575]