Zisk a komplexní charakterizace extraktů rýmovníku (Plectranthus spp.)
Obtaining and complex charaterization of Plectranthus spp. extracts
Author
Advisor
Vítová, EvaReferee
Saláková, AlenaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Plectranthus amboinicus je rastlina, ktorej sú pripisované mnohé bioaktívne účinky, najviac spájané s obsahom polyfenolických látok. Pre zisk týchto látok a ich následné použitie napríklad v potravinárstve alebo kozmetickom priemysle je nutná ich extrakcia. Boli vyskúšané 3 metódy extrakcie – macerácia, PHWE a PFE extrakcia. Najlepšia z hľadiska obsahu vyextrahovaných celkových polyfenolických látok sa ukázala macerácia, ktorá bola následne optimalizovaná pomocou matematickej štatistickej metódy plánovania experimentu. Ako optimálne podmienky pre maceráciu boli zistené: teplota 60 °C, rozpúšťadlo 40% etanol, doba 90 minút a pomer navážky a rozpúšťadla 1:10. V takto pripravenom extrakte bol zistený obsah celkových polyfenolov 0,18 ± 0,05 mgGAE·ml-1, čo je v prepočte 1,83 ± 0,53 mgGAE·g-1 rastliny a antioxidačná aktivita 148,69 ± 26,92 gTEACml-1. Percento zhášania radikálu ABTS•+ v optimálnom extrakte bolo vypočítané na 30,03 ± 5,44 %. Ďalej bolo v extrakte identifikovaných 27 prchavých aromatických látok, z ktorých najvýznamnejšie boli: -selinén (16,67 %), trans--bergamotén (14,22 %), karyofylén (14,11 %), 3-karén (8,22 %), -kopaén (7,55 %), -terpinén (6,28 %), humulén (5,87 %), kadina-1(10)-4-dién (5,19 %). Plectranthus amboinicus is a herb that was found to have a lot of bioactive compounds, most of them are polyfenolic compounds. Extraction is neccesary to obtain bioactive compounds and to use them subsequently in food or cosmetic industry. Three methods of extraxtion – maceraction, PHWE and PFE, were used in this study. The best yield of extracted polyfenols was observed by maceration. Maceration was, in the next step, optimized using mathematical statistical method of planned experiment (DOE). The optimal conditions found for extraction were: temperature 60 °C, solvent 40% ethanol, time 90 minutes, solid-solvent ratio 1:10. Total phenolic compunds content in this extract was 0,18 ± 0,05 mgGAE·ml-1, which means 1,83 ± 0,53 mgGAE·g-1 of plant. The antioxidant activity was 148,69 ± 26,92 gTEACml-1. Percentage of radical scavenging activity ABTS•+ was 30,03 ± 5,44 %. Further, 27 of volatile aroma compounds were identified in optimal extract, the most important were: -selinene (16,67 %), trans--bergamotene (14,22 %), caryophyllene (14,11 %), 3-carene (8,22 %), -copaene (7,55 %), -terpinene (6,28 %), humulene (5,87 %), cadina-1(10)-4-diene (5,19 %).
Keywords
rýmovník, aromatické látky, antioxidanty, extrakcia, SPME, GC-MS, plánovaný experiment, Plectranthus spp., aroma compounds, antioxidants, extraction, SPME, GC-MS, DOELanguage
slovenština (Slovak)Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)Date of defence
2020-06-23Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: V práci jste vyloučila zelené metody z důvodu, že nebyly vhodné. Na jakém základě jste to posuzovala? O kolik menší byl zmíněný obsah polyfenolů? Jaké parametry jste sledovala při optimalizaci extrakce? Neuvažovali jste i o stanovení aromatických látek při této optimalizaci? Byl v rýmovníku stanoven i obsah vody? doc. Diviš: V práci uvádíte pozorované a předvídané hodnoty, z čeho tyto hodnoty vychází? doc. Obruča: Ochutnávala jste váš produkt z rýmovníku? Uvádíte využít metody DOE, jedná se však o skupinu statistických metod, kterou metodu přesně jste využila? prof. Kráčmar: Pozor na správný formát při uvádění jednotek. Co přesně si představujete pod pojmem gumové cukrovinky? Co je to želé? Kdo je největším konzumentem gumových cukrovinek? doc. Kovalčík: Jaké další vlastní kromě antioxidační byste u vašeho vzorku očekávala? Jaká hlavní fenolická látka byla ve vzorku zastoupena? Diplomantka v průběhu diskuze zodpověděla veškeré doplňující dotazy členů komise. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala nejen výbornou orientaci v dané problematice, ale i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/190413Source
BOBOKOVÁ, A. Zisk a komplexní charakterizace extraktů rýmovníku (Plectranthus spp.) [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.Collections
- 2020 [136]