Charakterizace kvasinkových a řasových metabolitů pomocí instrumentálních technik
Characterization of yeast and algae metabolites by instrumental techniques
Author
Advisor
Němcová, AndreaReferee
Márová, IvanaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Předložená diplomová práce se zabývá analýzou a produkcí vybraných mikrobiálních metabolitů kvasinky Rhodotorula kratochvilovae v porovnání s různými druhy mikrořas. V teoretické části byly shrnuty poznatky o podmínkách pro optimální růst a produkci sekundárních metabolitů. Dále byly popsány analytické metody, pomocí kterých byly metabolity kvantifikovány a vyhodnoceny. V rámci experimentální části této práce bylo studováno množství na akumulované biomasy, exoglykolipidů, intracelulárních lipidů, fykobiliproteinů a karotenoidů dle různých zdrojů živin v kultivačním médiu. Konkrétně byly zkoumány výtěžky těchto metabolitů při utilizaci různých zdrojů dusíku (kvasničný extrakt, močovina, síran amonný, chlorid amonný a dusičnan draselný), uhlíku (glukóza, manóza, xylóza, glycerol a laktóza) a při variabilních C/N poměrech (20; 40; 70; 100 a 120:1) ideálně vybraných zdrojů sledovaných živin v dílčích experimentech. Poslední část experimentální části byla zaměřena na srovnání analýz metabolitů autotrofních řas (chlorofyly, fykobiliproteiny a lipidy). The presented diploma thesis deals with the analysis and production of selected microbial metabolites of the yeast Rhodotorula kratochvilovae in comparison to various species of microalgae. The theoretical part summarizes the knowledge about the conditions for optimal growth and production of secondary metabolites. Analytical methods, by which metabolites were quantified and evaluated, were also described. In the experimental part of this thesis, the amount of accumulated biomass, exoglycolipids, intracellular lipids, phycobiliproteins and carotenoids according to various nutrient sources in the culture medium was studied. Specifically, the yields of these metabolites were investigated in the utilization of various sources of nitrogen (yeast extract, urea, ammonium sulfate, ammonium chloride and potassium nitrate), carbon (glucose, mannose, xylose, glycerol and lactose) and at variable C / N ratios (20; 40; 70; 100 and 120: 1) ideally selected sources of observed nutrients in partial experiments. The last part of the experiment was focused on comparison of the analysis of metabolites of autotrophic algae (chlorophylls, phycobiliproteins and lipids).
Keywords
Rhodotorula kratochvilovae, mikrořasy, kultivace, karotenoidy, HPLC, GC, Rhodotorula kratochvilovae, microalgae, cultivation, carotenoids, HPLC, GCLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen)Date of defence
2020-06-24Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla. Diskuse: doc. Obruča: V práci uvádíte, že před stanovením fykobiliproteinů jste biomasu opakovaně zamrazovali, dokud biomasa nezezelenala. Můžete tento postup blíže vysvětlit? doc. Kovalčík: Jsou přírodní barviva také legislativně regulována stejně jako barviva syntetická? Které z nich jsou upřednostňována? Diplomantka v průběhu diskuze zodpověděla veškeré doplňující dotazy členů komise. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Diplomantka prokázala orientaci v dané problematice i schopnost prezentace dosažených výsledků.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/190588Source
KUROWSKA, K. Charakterizace kvasinkových a řasových metabolitů pomocí instrumentálních technik [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.Collections
- 2020 [136]