• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Detekce vybraných druhů ovoce v potravinách rostlinného původu pomocí instrumentálních a molekulárně biologických metod

Detection of selected fruit species in plant-based foodstuffs through instrumental analysis and methods of molecular biology

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (4.720Mb)
review_124175.html (9.036Kb)
Author
Ondruch, Petr
Advisor
Fialová, Lenka
Referee
Romanovská, Denisa
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Potraviny se často stávají předmětem falšování, výjimkou nejsou ani ovocné výrobky obsahující jahody. Tato práce se zabývá detekcí jahod v modelových a reálných ovocných výrobcích, aby mohlo být i případné falšování odhaleno. Cílem práce byla příprava modelových a reálných ovocných výrobků, jejich analýza pomocí vybraných instrumentálních a molekulárně-biologických metod a vzájemné srovnání výsledků těchto metod. Za tímto účelem byly připraveny modelové a zakoupeny komerční směsi ovocných výrobků. Pomocí UV-VIS spektrofotometrie u nich byl stanoven obsah polyfenolů a flavonoidů, které byly podrobněji charakterizovány pomocí HPLC. Z ovocných pyré byla vyizolována DNA. Pomocí vhodných primerů byla potvrzena případná amplifikovatelnost a tvorba produktu specifického pro jahodu. Tento produkt byl ověřen elektroforetickou kontrolou. V instrumentální části byly pomocí extrakce a HPLC u modelových a komerčních směsí detekovány určité látky. U vybraných látek bylo stanoveno i jejich množství. Nejnižší množství jahodové DNA, které bylo možné pomocí vybraných primerů u metody PCR detekovat, činilo 0,7 ng/µl, u komerčních směsí se tuto DNA detekovat nepodařilo. U metody HPLC se při zaměření na určitý fingerprint a množství pelargonidin-3-glukosidu ve vzorcích podařilo detekovat jahodu ve všech vzorcích. Za vhodnější se v tomto případě dá považovat instrumentální metoda.
 
Food is often subject to adulteration, including fruit products containing strawberries. This work deals with the detection of strawberries in model and real fruit products, so that possible falsification can be detected. The aim of the work was the preparation of model and real fruit products, their analysis using selected instrumental and molecular-biological methods and mutual comparison of the results of these methods. Model mixtures of fruit products were prepared and commercial ones were purchased. The content of polyphenols and flavonoids was determined by UV-VIS spectrophotometry, which were characterized in more detail by HPLC. DNA was isolated from the fruit purees, suitable primers confirmed the amplifiability and formation of a specific product for strawberry, and this product was verified by electrophoretic control. In the instrumental part, certain substances were detected by extraction from model and commercial mixtures and the HPLC method, and the amount of selected substances was determined. The lowest amount of strawberry DNA that could be detected by selected primers in the PCR method was 0.7 ng /µl, in commercial mixtures this DNA could not be detected. In the HPLC method, the strawberry was detected in all samples by focusing on a particular fingerprint and the amount of pelargonidin-3-glucoside in the samples. The instrumental method can be considered more suitable in this case.
 
Keywords
Ovocné pyré, Ovoce, Jahoda, Falšování potravin, Izolace DNA, qPCR, HPLC, Fruit puree, Fruit, Strawberry, Food adulteration, DNA isolation, qPCR, HPLC
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Biotechnologie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Václav Brázda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of defence
2020-09-10
Process of defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse: doc. Diviš: Analýzu na HPLC jste prováděl sám? Využitá metoda byla optimalizována, nebo převzata z literatury? Jaké byly podmínky stanovení? doc. Obruča: K čemu slouží primery ITS2? Doporučil bych podrobnější legendu u prezentovaných elektroforéz. Prokazovali jste pouze přítomnost rostlinné DNA, nebo bylo cílem DNA i kvantifikovat? doc. Brázda: U analýzy HRM jste měl více píků. Můžete vysvětlit, o co se jednalo? Student zodpověděl dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Student prokázal výbornou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/195321
Source
ONDRUCH, P. Detekce vybraných druhů ovoce v potravinách rostlinného původu pomocí instrumentálních a molekulárně biologických metod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Collections
  • 2020 [134]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV