Sledování stability výrobního procesu piva
Monitoring the stability of the beer brewing process
Author
Advisor
Diviš, PavelReferee
Štursa, VáclavGrade
BAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Bakalářská práce se zabývá analýzou 3 šarží piva z Akciového pivovaru Dalešice a.s.. Analyzovaným vzorkem byla Dalešická jedenáctka – světlý ležák 11%, který byl odebrán přímo z ležáckých tanků v pivovaře. V jednotlivých várkách piva byl sledován celkový obsah bílkovin, celkový obsah sacharidů, obsah maltosy, celkový obsah polyfenolů a obsah ethanolu. Pro stanovení celkového obsahu bílkovin byla využita Hartree-lowryho metoda. Celkové sacharidy byly měřeny spektrofotometricky za použití anthronového činidla. Obsah maltosy byl měřen pomocí HPLC s ELSD detektorem. Celkový obsah fenolických látek byl měřen spektrofotometricky pomocí metody s Folin-Ciocaltauovým činidlem. Obsah ethanolu byl analyzován na HPLC pomocí refraktometrického detektoru. Cílem práce bylo porovnat, do jaké míry je proces výroby piva stabilní a jaké parametry se případně ve finálním výrobku mohou měnit. The bachelor thesis deals with the analysis of 3 samples of the same beer, brewed in different batches of the brewing process. The analyzed sample is Dalešická jedenáctka - light lager of 11% of the Stock Brewery Dalešice, a.s., which was taken directly from the lager tanks in the brewery. The aspect we have examined were total protein content, total carbohydrate content, maltose content, total polyphenol content and ethanol content. The Hartree-lowry method was used to analyzed the total protein content. Total carbohydrates were measured spectrophotometrically using anthrone reagent. The maltose content was analysed by HPLC with an ELSD detector. The total polyphenol content was analyzed by the Folin-Ciocaltau reagent method and measured spectrophotometrically. The ethanol content was analyzed on a HPLC using a refractometric detector. The aim of the work was to compare to what extent the process of beer production is stable and what parameters may change in the final product
Keywords
Pivo, bílkoviny, polyfenoly, sacharidy, ethanol, maltosa, Beer, proteins, polyphenols, carbohydrates, ethanol, maltoseLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)Date of defence
2020-09-08Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Analyzovala jste i standardní charakteristiky sledované v pivovaru? Můžete vysvětlit, co myslíte slovním spojením - takzvaný enzymový imunotest? Byly vzorky piva senzoricky testovány a byly mezi nimi zaznamenány rozdíly? doc. Obruča: Jaké vzorky piva jste charakterizovala? Byly mezi jednotlivými šaržemi zaznamenány významné rozdíly? doc. Kovalčík: Pozor na chybějící, nebo zavádějící popisky grafů, dále by v práci měly být všechny tabulky uvedený a následně diskutovány? Studentka zodpověděla na všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/195328Source
TICHÁ, A. Sledování stability výrobního procesu piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.Collections
- 2020 [134]