• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2020
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sledování stability výrobního procesu piva

Monitoring the stability of the beer brewing process

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.020Mb)
review_124273.html (8.201Kb)
Author
Tichá, Anna
Advisor
Diviš, Pavel
Referee
Štursa, Václav
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Bakalářská práce se zabývá analýzou 3 šarží piva z Akciového pivovaru Dalešice a.s.. Analyzovaným vzorkem byla Dalešická jedenáctka – světlý ležák 11%, který byl odebrán přímo z ležáckých tanků v pivovaře. V jednotlivých várkách piva byl sledován celkový obsah bílkovin, celkový obsah sacharidů, obsah maltosy, celkový obsah polyfenolů a obsah ethanolu. Pro stanovení celkového obsahu bílkovin byla využita Hartree-lowryho metoda. Celkové sacharidy byly měřeny spektrofotometricky za použití anthronového činidla. Obsah maltosy byl měřen pomocí HPLC s ELSD detektorem. Celkový obsah fenolických látek byl měřen spektrofotometricky pomocí metody s Folin-Ciocaltauovým činidlem. Obsah ethanolu byl analyzován na HPLC pomocí refraktometrického detektoru. Cílem práce bylo porovnat, do jaké míry je proces výroby piva stabilní a jaké parametry se případně ve finálním výrobku mohou měnit.
 
The bachelor thesis deals with the analysis of 3 samples of the same beer, brewed in different batches of the brewing process. The analyzed sample is Dalešická jedenáctka - light lager of 11% of the Stock Brewery Dalešice, a.s., which was taken directly from the lager tanks in the brewery. The aspect we have examined were total protein content, total carbohydrate content, maltose content, total polyphenol content and ethanol content. The Hartree-lowry method was used to analyzed the total protein content. Total carbohydrates were measured spectrophotometrically using anthrone reagent. The maltose content was analysed by HPLC with an ELSD detector. The total polyphenol content was analyzed by the Folin-Ciocaltau reagent method and measured spectrophotometrically. The ethanol content was analyzed on a HPLC using a refractometric detector. The aim of the work was to compare to what extent the process of beer production is stable and what parameters may change in the final product
 
Keywords
Pivo, bílkoviny, polyfenoly, sacharidy, ethanol, maltosa, Beer, proteins, polyphenols, carbohydrates, ethanol, maltose
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Eva Vítová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Adriána Kovalčík, Ph.D. (člen)
Date of defence
2020-09-08
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse: prof. Márová: Analyzovala jste i standardní charakteristiky sledované v pivovaru? Můžete vysvětlit, co myslíte slovním spojením - takzvaný enzymový imunotest? Byly vzorky piva senzoricky testovány a byly mezi nimi zaznamenány rozdíly? doc. Obruča: Jaké vzorky piva jste charakterizovala? Byly mezi jednotlivými šaržemi zaznamenány významné rozdíly? doc. Kovalčík: Pozor na chybějící, nebo zavádějící popisky grafů, dále by v práci měly být všechny tabulky uvedený a následně diskutovány? Studentka zodpověděla na všechny dotazy členů komise, které byly v průběhu diskuze na dané téma vzneseny. Po diskuzi následovalo hodnocení závěrečné práce. Studentka prokázala velmi dobrou orientaci v dané problematice i schopnost samostatné prezentace získaných výsledků.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/195328
Source
TICHÁ, A. Sledování stability výrobního procesu piva [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.
Collections
  • 2020 [134]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV