Browsing Fakulta chemická by Title
Now showing items 121-140 of 1776
-
Centrifugační analýza mikrobiálních buněk
Tato bakalářská práce se zabývá studiem centrifugačního potenciálu mikroorganismů v závislosti na kultivačních podmínkách. V experimentální části byla sledována především rychlost sedimentace a index nestability studovaných ... -
Cereální suroviny, výrobky a jejich význam
Předložená bakalářská práce se zabývá studiem cereálních surovin, výrobků a jejich významem. Hlavním tématem práce jsou tzv. snídaňové cereálie. Teoretická část je zaměřena na popis obilného zrna, chemického složení obilovin ... -
Charakteristika moravských vín odrůdy Pálava
Tato bakalářská práce se zabývá chemickou charakterizací vín odrůdy Pálava a možností využití chemické analýzy vín k ověření geografického původu moravských vín odrůdy Pálava. V teoretické části bakalářské práce jsou popsány ... -
Charakteristika různých odrůd muďoulu trojlaločného (Asimina triloba)
Tato práce se zabývá charakteristikou a následným porovnáním nutriční hodnoty plodů tří odrůd muďoulu trojlaločného, málo známého ovoce pocházejícího z východních států USA. Analyzované odrůdy jsou PA Golden, NC-1 a Rebecca’s ... -
Charakteristika šťávy z plodů černého bezu na základě vybraných chemických parametrů
Tato práce se zabývá charakteristikou šťávy z černého bezu na základě vybraných chemických parametrů. V teoretické části je popsána botanická charakteristika černého bezu, včetně jeho původu a rozšíření. Tato část se také ... -
Charakteristika šťávy z plodů pěstovaných odrůd bezu černého na základě vybraných chemických parametrů
Cílem této práce bylo stanovit vybrané chemické parametry šťávy z plodů černého bezu a to jeho plané formy a čtyř vyšlechtěných odrůd Albida 08, Albida 09, Dana, a Haschberg. Relativní hustota byla nejnižší u odrůdy Albida ... -
Charakterizace a optimalizace senzorické kvality olejovaných želatinových cukrovinek
Tato bakalářská práce se zabývá monitorováním a optimalizováním vlhkosti škrobu v průběhu výroby želatinových cukrovinek. Teoretická část se zabývá technologií výroby želé cukrovinek a popisem základních surovin potřebných ... -
Charakterizace a stabilizace pankreatinu
Práce se zaměřuje na studium enzymatické směsi pankreatinu, její charakterizaci a následnou enkapsulaci do liposomů. Jako srovnávací proteiny byly použity hovězí sérový albumin a trypsin. Charakterizace pankreatinu se ... -
Charakterizace a syntéza sloučenin na bázi lanthanidocenů
Cieľom tejto bakalárskej práce je zhrnúť problematiku spektroskopických techník využiteľných v organokovovej a polymérnej syntéze, vrátane prípravy vzoriek a interpretácie získaných dát so zameraním na NMR spektroskopiu, ... -
Charakterizace a syntéza sloučenin na bázi lanthanidocenů
V první části se práce zaměřuje na teoretické základy metod používaných pro charakterizaci nově připravených sloučenin, zejména rentgenovou strukturní analýzu, infračervenou spektrometrii, Ramanovu spektrometrii a nukleární ... -
Charakterizace a účinek vybraných přírodních látek s antimykotickým účinkem
Predložená bakalárska práca je zameraná na štúdium účinku prírodných látok s potenciálnym antimykotickým účinkom a charakterizácie ich obsahových látok. V práci bola spracovaná rešerš, ktorá je zameraná na mykózy, antimykotiká ... -
Charakterizace a využití vybraných rostlinných antibakteriálních látek
Zaměřením a cílem této bakalářské práce bylo studium antioxidačních a především antibakteriálních účinků rostlinných extraktů a liposomů s jejich obsahem. V teoretické části je shrnuta problematika studia přírodních ... -
Charakterizace aktivních látek v různých druzích piva
Bakalářská práce se zabývá analýzou biologicky aktivních látek, především fenolické povahy v 10 druzích nealkoholických piv s následným porovnáním s pivem alkoholickým. V teoretické části je uvedena technologie výroby piva ... -
Charakterizace antioxidačně a antimikrobiálně aktivních látek v různých typech dřevin
Cieľom tejto bakalárskej práce je analýza antioxidačne a antimikrobiálne aktívnych látok v drevinách. V teoretickej časti bola spracovaná rešerš, zaoberajúca sa charakterizáciou týchto biologicky aktívnych látok. Okrem ... -
Charakterizace biologických účinků extraktů získaných z kvasinek a autotrofních mikroorganismů
Karotenogenní kvasinky a mikroskopické autotrofní mikroorganismy jsou v oblasti biotechnologického průmyslu stále více zkoumány, protože jsou schopny produkovat řadu látek se širokým spektrem využití. Mezi tyto látky patří ... -
Charakterizace huminových látek izolovaných z vermikompostovaného přírodního odpadu
Předložená práce se zabývá studiem huminových látek (HL) izolovaných z vermikompostovaného přírodního odpadu pomocí spektrometrických metod. Hlavním cílem bakalářské práce je studium fyzikálně-chemických vlastností huminových ... -
Charakterizace hydratačních produktů portlandského cementu pomocí termodilatometrické analýzy
V práci jsou prezentovány výsledky termodilatometrické analýzy cementových past během zahřívání na vysoké teploty. Objemové změny byly pozorovány ve vzorcích z cementové pasty ve vybraných časových intervalech hydratace. ... -
Charakterizace hydrogelů na bázi fotosíťovaných derivátů hyaluronanu
Tato bakalářská práce se zabývá charakterizací tyraminového derivátu kyseliny hyaluronové (HA-Tyr), jakožto vhodného kandidáta pro fotosíťovací reakce in situ. V první části bylo zkoumáno botnání gelů ve fyziologickém ... -
Charakterizace interakcí hyaluronanu a albuminu
Tato bakalářská práce se zaměřuje na výzkum fyzikálních interakcí mezi kyselinou hyaluronovou a bílkovinou albuminem. K výzkumu interakcí bylo použito měření pH, konduktivity, viskozity, turbidity a reometrie. Interakce ... -
Charakterizace jednotlivých fází kultivace karotenogenních kvasinek
Předložená bakalářská práce se zabývá sledováním metabolické aktivity a morfologie vybraných biotechnologicky významných karotenogenních kvasinek, a to Rhodotorula glutinis, Sporobolomyces shibatanus a Phaffia rhodozyma v ...