Now showing items 1-20 of 71

  • Aktivní látky v solární kosmetice 

    Jochimová, Eva
    Aktivní látky v solární kosmetice jsou dány množstvím a charakterem UV-filtrů, které absorbují paprsky v UVA nebo v UVB oblasti. Ve Spojených státech amerických jsou považovány za léčiva, avšak u nás jsou legislativně ...
  • Analogy tavených sýrů 

    Brabcová, Lenka
    Tato bakalářská práce se zabývá problematikou sýrových analogů se zaměřením na tavené sýrové analogy. Cílem bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na suroviny vhodné pro výrobu sýrových analogů a jejich vliv na fyzikálně ...
  • Analýza prvků v potravních doplňcích 

    Motlová, Tereza
    Tato bakalářská práce se věnuje problematice potravních doplňků, minerálních prvků a jejich stanovení v doplňcích stravy. Cílem práce bylo vypracování literární rešerše zaměřené na potravní doplňky, minerální prvky v nich ...
  • Analýza rizik pracovního prostředí ve výukových chemických laboratořích 

    Křištof, Adam
    Bakalářská práce je zaměřena na analýzu rizik a na dodržení zákonných předpisů pro práci ve výukových laboratoří Fakulty chemické VUT v Brně. K posouzení byl využit vlastní úsudek založený na práci v daných praktikách, pro ...
  • Aplikace baktérie Agrobacterium tumefaciens 

    Kováčová, Viera
    Táto práca sa zaoberá biotechnologickými aplikáciami baktérie Agrobacterium tumefaciens, ktorá je schopná sprostredkovávať genetickú transformáciu nie len rastlín. Medzi hlavné body projektu patrí popis základných vlastností ...
  • Bezová šťáva, vlastnosti a možnosti jejího využití 

    Forejtarová, Darina
    Předmětem této bakalářské práce je bezová šťáva, její charakterizace a možnosti jejího využití. V úvodu teoretické části je popsán bez černý, jeho odrůdy a chemické složení. Jsou zde zmíněny možnosti zpracování bezu černého, ...
  • Biologicky významné látky v cereálních produktech 

    Vondráčková, Hedvika
    Předložená práce se zabývala studiem biologicky významných látek v cereálních produktech. V praktické části byly stanoveny vybrané aktivní látky v müsli tyčinkách. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů, ...
  • Biomasa jako obnovitelný zdroj energie 

    Přichystal, Lukáš
    Tato práce se zabývá využíváním biomasy jako nositele energie a způsobu jejího získání. Jsou popsány v současnosti nejpoužívanější metody přeměny biomasy na různé formy energie, od spalování po anaerobní digesci. Dále tato ...
  • Choroby a vady vína 

    Rychová, Alexandra
    Tato bakalářská práce se věnuje problematice chorob a vad vína. Cílem práce bylo zpracovat literární rešerši zaměřenou na souhrnný přehled chorob a vad, které se mohou ve víně vyskytnout, popsat jejich původce, mechanismy ...
  • Degradace biomateriálů v modelovém fyziologickém prostředí 

    Mikulíková, Zuzana
    Cílem předložené práce je studium degradace vybraných modifikovaných bílkovinných materiálů a optimalizace metod použitelných pro sledování změn koncentrace proteinů ve vzorcích podléhajících proteolytické degradaci. V ...
  • Difúze měďnatých iontů v huminovém gelu 

    Kalina, Michal
    Bakalářská práce je zaměřena na studium nestacionární difúze měďnatých iontů v gelech huminových kyselin. Náplní práce bylo ověření, zda má na difúzi vliv objem výchozího roztoku měďnatých iontů a délka trubiček plněných ...
  • Identifikace baktérií mléčného kvašení v kysaných mléčných výrobcích s využitím amplifikačních metod 

    Jurečková, Nela
    Cílem bakalářské práce je izolovat genomovou DNA ze 7 mléčných výrobků (jogurty/ jogurtové mléko) v takové kvalitě, aby bylo možné ji použít pro PCR. K izolaci DNA byly použity magnetického částice (P(HEMA-co¬-GMA)). DNA ...
  • Identifikace baktérií mléčného kvašení v probiotických preparátech (tabletách) s využitím amplifikačních metod 

    Balogová, Petra
    Laktobacily hrají důležitou roli ve fermentačních procesech již po tisíciletí. Byly prostudovány jejich probiotické vlastnosti a dnes jsou používány při výrobě fermentovaných potravinových výrobků a doplňků stravy včetně ...
  • Koloběh rtuti a jejích spécií v životním prostředí 

    Finsterlová, Hana
    Tato práce se zabývá osudem rtuti v životním prostředí. Shrnuje informace o vlastnostech rtuti a jejích sloučeninách, o výskytu rtuti v atmosféře, vodě, půdě a sedimentech. Pojednává o jednotlivých vstupech rtuti do životního ...
  • Koloběh vybraných kovových prvků v životním prostředí 

    Šebková, Michaela
    Tato bakalářská práce sleduje skupinu vybraných kovů (nikl, zinek, měď, kadmium a olovo) ve složkách životního prostředí. Zabývá se přirozenými a antropogenními vstupy kovů do atmosféry, vody a půdy a jejich transportem ...
  • Kyselina hyaluronová a možnosti jejího využití 

    Maivaldová, Iva
    Tato bakalářská práce prezentuje současné znalosti z výzkumu kyseliny hyaluronové, popisuje její fyzikálně-chemické a biologické vlastnosti stejně jako hlavní možnosti jejího využití jak v lékařství tak v kosmetice. Kyselina ...
  • L-askorbyl-6-palmitát a jeho využití v potravních a kosmetických doplňcích 

    Palíková, Petra
    Bakalářská práce se zabývá působením antioxidantů v potravních a kosmetických doplňcích. Popisují se zde některé antioxidanty jako jsou vitamín A a beta-karoten, vitamín E a tokoferoly a vitamín C, jako kyselina L-askorbová ...
  • Mikroorganizmy s lipolytickou aktivitou a jejich využití 

    Pavlačková, Jana
    Lipasy jsou hydrolytické enzymy produkované řadou mikroorganismů. Tato práce popisuje nejen samotné mikroorganismy, které lipasy produkují, ale také různé možnosti průmyslového využití lipas. Lipasy nacházejí široké uplatnění ...
  • Modifikace katalytické účinnosti fylosilikátů oxidem titaničitým 

    Fiala, Michal
    Bakalářská práce popisuje přípravu směsného katalyzátoru kaolin/ TiO2 a metakaolin/ TiO2. Vzorky katalyzátoru byly připraveny zaváděním plynného TiCl4 do suspenze kaolinu. Katalytický systém a metakaolin/ TiO2 byl připravený ...
  • Možnosti odbourávání syntetických makromolekulárních látek se zaměřením na biodegradace 

    Zichová, Miroslava
    Tato práce se zabývá možnostmi odbourávání syntetických makromolekulárních látek. Je zde popsána degradace mechanická, chemická a fyzikálně-chemická, práce se však zaměřuje hlavně na biodegradaci. Biodegradace polymeru je ...