Show simple item record

Revitalization Program of Floral Garden in Kromeriz

dc.contributor.advisorNový, Vítězslavcs
dc.contributor.authorBartošová, Kláracs
dc.date.accessioned2018-10-21T21:04:47Z
dc.date.available2018-10-21T21:04:47Z
dc.date.created2009cs
dc.identifier.citationBARTOŠOVÁ, K. REVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽI [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2009.cs
dc.identifier.other22911cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/21070
dc.description.abstractKvětná zahrada byla navržena v duchu renesanční představy světa ( vztahu kosmu, přírody a člověka) jako pomyslné divadlo odehrávající se v kulisách stěn a objektů. Původní kompozice byla orientována na vstup do areálu ze středu kolonády. Jako doplňkové prostory - předpolí zahrady- fungovala Oranžérie, Holandská zahrada a Menažérie. Tyto prostory již nepodléhaly přísnému řádu zahrady. Byly „jiným“ světem. Do jednotlivých částí se vstupovalo přímo ze zahrady. V 18. století byl hlavní vstup přesunut do nově vzniklého atria Čestného dvora - v předpolí zahrady. Tímto zásahem byl potlačen původní záměr kompozice zahrady. V průběhu let prošly proměnami i prostory předpolí. Postupně došlo k jejich vzájemnému propojení a vytvoření osy procházející jednotlivými částmi. Do prostor předpolí začaly také pronikat dílčí osy kompozice vlastní zahrady. Revitalizace prostor předpolí zahrady nabízí možnost nasměrovat návštěvníka k původnímu vstupu do zahrady. A umožnit tak seznámení se se zahradou v jejím původním záměru. Koncept prostorů předpolí je syntézou původního charakteru těchto prostor a jejich průběžného vývoje. Je novou vrstvou v řadě vrstev minulých i budoucích. Je vrstvou, která respektuje dominantu Květné zahrady a objektu Čestného dvora. Zároveň je vrstvou, která moderuje všechny funkční složky areálu.cs
dc.description.abstractThe flower garden was designed in a spirit of a rennaisance vision of the world (an attitude to the universe, the nature and a human being) as an imaginary drama taking place in a scene of walls and objects. The original idea was to enter the garden from the centre of a collonade. The front garden – an orangery, a dutch garden and a menagerie – had a function of a supplementary area. This area didn´t depend on a strict garden order, it was possible to enter each part of the front garden from the main garden. In the 18th century, the main entrance was relocated to a newly built court of honour atrium situated in the front garden. The original purpose of the garden composition was restraint by this change. Also the front garden was converted throughout the years. In the course of years all three components of the front garden were trilaterally interconnected and an axe going through all these three parts was created. Partial axes of the main garden composition started to penetrate into the front garden. A revitalisation of the front garden offers the possibility to direct visitors to the original garden entrance. This would allow the visitors to see the original designer´s intension. The design of the front garden is a synthesis of its authentic idea and its evolution during centuries. It is considered as one of its stages, of those preceding as well as of those following. This stage respects the dominating flower garden as well as the court of honour. Furthermore, this stage presents all functions of the area.en
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta architekturycs
dc.rightsStandardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezenícs
dc.subjectConserving a dominant factor of the garden and an entering part of the Court of honour. Let a visitor of the garden to enter the area / composition through the same entrance as was the original one. Creation of a new scheme of the front garden which won´t compete with garden – it is considered to be a neutral counterpart. A brand new stage of the front garden will represent a synthesis of its preceding stages. It will represent a brand new vision of the original designer´s intension.cs
dc.subjectConserving a dominant factor of the garden and an entering part of the Court of honour. Let a visitor of the garden to enter the area / composition through the same entrance as was the original one. Creation of a new scheme of the front garden which won´t compete with garden – it is considered to be a neutral counterpart. A brand new stage of the front garden will represent a synthesis of its preceding stages. It will represent a brand new vision of the original designer´s intension.en
dc.titleREVITALIZACE PŘEDPOLÍ KVĚTNÉ ZAHRADY V KROMĚŘÍŽIcs
dc.title.alternativeRevitalization Program of Floral Garden in Kromerizen
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2009-05-25cs
dcterms.modified2009-05-26-07:58:04cs
thesis.disciplineArchitekturacs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. Ústav navrhování II.cs
thesis.levelBakalářskýcs
thesis.nameBc.cs
sync.item.dbid22911en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2019.06.17 10:27:16en
sync.item.modts2019.05.18 08:54:01en
dc.contributor.refereeNový, Aloiscs
dc.description.markCcs
dc.type.driverbachelorThesisen
dc.type.evskpbakalářská prácecs


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record