• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce

Assessment of aroma active compounds in chosen fruit types

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (5.437Mb)
review_33125.html (7.887Kb)
Author
Frechová, Vendula
Advisor
Vítová, Eva
Referee
Vespalcová, Milena
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek ve vybraných druzích méně známého ovoce (rakytník řešetlákový, dřín obecný, mišpule obecná, jeřáb obecný, kdoulovec japonský a arónie). Teoretická část je zaměřena na popis těchto rostlin, jejich chemické složení a možnosti využití a zpracování. V experimentální části byly identifikovány a kvantifikovány aromaticky aktivní látky. Tyto sloučeniny byly extrahovány pomocí metody SPME a následně analyzovány plynovou chromatografií. Celkem bylo identifikováno 45 aromaticky aktivních látek, z toho 17 alkoholů, 9 ketonů, 8 aldehydů, 6 kyselin a 5 esterů. Současně proběhlo senzorické hodnocení těchto druhů ovoce. Za využití profilového testu a posuzování pomocí grafických stupnic byla hodnocena příjemnost a intenzita chuti a vůně.
 
This diploma thesis deals with the determination of aroma compounds in selected species of less known fruits (sea buckthorn, cornelian cherry, rowanberry, medlar, japanese quince and chokeberry). The theoretical part is focused on the description of these plants, their chemical composition, possibility of utilization and processing. Aroma compounds were identified and quantified in experimental parts. The aroma compounds were extracted by solid-phase microextraction and analysed by gas chromatography. A total of 45 compounds were identified. This compounds included 17 alcohols, 9 ketons, 8 aldehydes, 6 acids and 5 esters. Concurrently, the sensory evaluation of these fruits was carried out. The profile test and evaluation using graphical scales were used for evaluation of pleasantness and intensity of taste and odour.
 
Keywords
aromatické látky, ovoce, SPME-GC, senzorická analýza, aroma compounds, fruits, SPME-GC, sensory analysis
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of defence
2011-06-09
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Ovoce bylo před analýzami zmraženo. Může toto mražení ovlivnit výsledný aromatický profil ovoce? Studentka otázku komise vyčerpávajícím způsobem zodpověděla.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/3016
Source
FRECHOVÁ, V. Stanovení aromaticky aktivních látek ve vybraných typech ovoce [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Collections
  • 2011 [133]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV