• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2011
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Stanovení vybraných vonných látek v potravinách

Assessment of chosen aromatic compounds in foods

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (750.0Kb)
review_33127.html (8.163Kb)
Author
Ascherová, Adriana
Advisor
Vítová, Eva
Referee
Buňka, František
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na vonné látky vyskytující se v potravinách. V teoretické části popisuje jejich vlastnosti, použití vonných látek rostlinného původu pro aromatizaci potravin a poukazuje na jejich možné negativní účinky na lidský organismus. Evropskou legislativou je takto vymezeno 26 potenciálně alergenních vonných látek a přehled jejich fyzikálních vlastností, výskyt a použití je v této práci také zpracován. Cílem experimentální části bylo vypracovat a validovat metodu stanovení vonných látek s použitím headspace mikroextrakce tuhou fází ve spojení s plynovou chromatografií (HS-SPME-GC-FID). Byly validovány následující parametry: opakovatelnost, linearita, meze detekce (LOD) a meze stanovitelnosti (LOQ). Metoda HS-SPME-GC-FID byla nakonec aplikována na vybrané vzorky potravin, běžně dostupných v obchodní síti.
 
This diploma thesis is focused on aromatic substances occurring in food. The theoretical part describes their characteristics, the use of fragrances of plant origin for flavoring of food and points to their possible negative effects on the human organism. Twenty six potentially allergenic fragrances are thus identified in European legislation and an overview of their physical properties, occurrence and use is also processed in this work.The aim of the experimental part was to develop and validate a method for assessment of fragrances using headspace solid phase microextraction combined with gas chromatography (HS-SPME-GC-FID). The following parameters have been validated : repeatability, linearity, limits of detection (LOD) and limits of quantification (LOQ). The HS-SPME-GC-FID method was finally applied to selected samples of foods commonly available on the market.
 
Keywords
vonné látky, potraviny, SPME, GC, aroma compounds, food, SPME, GC
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen)
Date of defence
2011-06-09
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: doc. Márová Nemohou některé alergenní látky přitomné v kosmetických připravcích pocházet z přídavku označeného jako přírodní parfemová složka? Studentka otázku komise vyčerpávajícím způsobem zodpověděla.
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/3019
Source
ASCHEROVÁ, A. Stanovení vybraných vonných látek v potravinách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.
Collections
  • 2011 [133]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV