• čeština
    • English
  • čeština 
    • čeština
    • English
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2015
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Zpracování zeleniny a výroba kečupu

Vegetable processing and production of ketchup

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.570Mb)
review_82202.html (7.090Kb)
Author
Popelová, Nikola
Advisor
Omelková, Jiřina
Referee
Valicová, Markéta
Grade
A
Alternative metrics PlumX
http://hdl.handle.net/11012/38363
Altmetrics
http://hdl.handle.net/11012/38363
http://hdl.handle.net/11012/38363
Metadata
Show full item record
Abstract
Cílem teoretické části této bakalářské práce je popsat zpracování zeleniny a technologii výroby kečupu. Experimentální část je rozdělena na dvě části. V první části byl kečup podroben chemické analýze. Za tímto účelem byly odebírány šarže kečupů, u kterých byla sledována refrakce, obsah soli a kyselin, pH, barva a konzistence. V druhé části byla u vybraných výrobků zakoupených v obchodní síti provedena mikrobiologická analýza, která zahrnovala stanovení mikrobiologické nezávadnosti hotového výrobku, vliv teploty prostředí na skladování kečupu, kontaminaci hotového výrobku mikroorganismy a vliv přítomnosti hotového výrobku na růst vybraných mikroorganismů při plotnovém testu. Výsledky získané laboratorním rozborem vyhovovaly požadovaným hodnotám a potvrdily jak kvalitu vstupních surovin, tak i správnou výrobní a laboratorní praxi v daném výrobním zařízení.
 
The aim of the theoretical part of this bachelor thesis is describe vegetable processing and production of ketchup. The experimental part is divided into two parts. In the first part ketchup was subjected to the chemical analysis. Batches of ketchups were taken. Refraction, salt content, acid content, pH, colour and consistency were measured in those batches. In the second part the microbiological analysis was performed in products which were bought in a shop. The microbiological analysis included determination of the microbiological sanitariness of the final product, effect of ambient temperature on storage ketchup, contamination of the final product by microorganisms and effect of the final product on the growth of selected microorganisms. Results obtained by laboratory analysis suited required values and confirmed the quality of raw material and good manufacturing and laboratory practices.
 
Keywords
zelenina, látkové složení zeleniny, zpracování zeleniny, kečup, vegetable, chemical composition of vegetable, vegetable processing, ketchup
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of defence
2015-06-15
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Měření chloridů ? prof. Šimko: Parametry sterilace ? doc. Španová: Správná MB terminologie ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/38363
Source
POPELOVÁ, N. Zpracování zeleniny a výroba kečupu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Collections
  • 2015 [135]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV