• čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
    • Deutsch
    • français
    • polski
    • українська
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu

Basic chemical characteristics of juices from selected blackcurrant varieties

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.616Mb)
review_77115.html (5.672Kb)
Author
Maňásková, Eva
Advisor
Vespalcová, Milena
Referee
Pořízka, Jaromír
Grade
C
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá základní charakteristikou šťáv vybraných odrůd černého rybízu. Teoretická část se věnuje historii a původu pěstování tohoto ovoce, základnímu botanickému popisu jednotlivých druhů a vybraných odrůd a také uvádí účinné látky obsažené v plodech. Závěr teoretické části pak popisuje postupy stanovení jednotlivých chemických parametrů plodů. V experimentální části bylo analyzováno devět odrůd černého rybízu. Analýza zahrnovala orientační stanovení výtěžnosti šťávy, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost a formolové číslo. Na základě výsledků byly jednotlivé odrůdy porovnány.
 
This thesis deals with the basic characteristic of juices of the selected varieties of blackcurrant. The theoretical part presents the history and origin of this fruit cultivation, basic botanical description of each species and selected varieties and also features active substances contained in fruits. Conclusion the theoretical part then describes procedures basic methods of determining the various chemical parameters of fruits. In the experimental part was set tentative determination juice yield, soluble solids content, pH, titratable acidity and formol number. Based on the results were different varieties compared.
 
Keywords
černý rybíz, sušina, rozpustná sušina, pH, titrační kyselost, formolové číslo, blackcurrant, dry matter, soluble solids, pH, titratable acids, formol number
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2016-06-21
Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Porovnání rozdílů mezi odrůdami pomocí intervalu spolehlivosti ? doc. Obruča: Počet analýz jednoho vzorku ? doc. Diviš: Stanovení minerálních kyselin ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/39267
Source
MAŇÁSKOVÁ, E. Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Collections
  • 2016 [134]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV