Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu
Basic chemical characteristics of juices from selected blackcurrant varieties
Author
Advisor
Vespalcová, MilenaReferee
Pořízka, JaromírGrade
CAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Tato bakalářská práce se zabývá základní charakteristikou šťáv vybraných odrůd černého rybízu. Teoretická část se věnuje historii a původu pěstování tohoto ovoce, základnímu botanickému popisu jednotlivých druhů a vybraných odrůd a také uvádí účinné látky obsažené v plodech. Závěr teoretické části pak popisuje postupy stanovení jednotlivých chemických parametrů plodů. V experimentální části bylo analyzováno devět odrůd černého rybízu. Analýza zahrnovala orientační stanovení výtěžnosti šťávy, obsah rozpustné sušiny, pH, titrační kyselost a formolové číslo. Na základě výsledků byly jednotlivé odrůdy porovnány. This thesis deals with the basic characteristic of juices of the selected varieties of blackcurrant. The theoretical part presents the history and origin of this fruit cultivation, basic botanical description of each species and selected varieties and also features active substances contained in fruits. Conclusion the theoretical part then describes procedures basic methods of determining the various chemical parameters of fruits. In the experimental part was set tentative determination juice yield, soluble solids content, pH, titratable acidity and formol number. Based on the results were different varieties compared.
Keywords
černý rybíz, sušina, rozpustná sušina, pH, titrační kyselost, formolové číslo, blackcurrant, dry matter, soluble solids, pH, titratable acids, formol numberLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)Date of defence
2016-06-21Process of defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Porovnání rozdílů mezi odrůdami pomocí intervalu spolehlivosti ? doc. Obruča: Počet analýz jednoho vzorku ? doc. Diviš: Stanovení minerálních kyselin ?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/39267Source
MAŇÁSKOVÁ, E. Základní chemická charakteristika šťáv vybraných odrůd černého rybízu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.Collections
- 2016 [134]