• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Sledování obsahu aktivních polyfenolických látek v různých druzích cereálních produktů

Analysis of active phenolics in some cereal products

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (4.382Mb)
review_24732.html (9.507Kb)
Author
Vondráčková, Hedvika
Advisor
Márová, Ivana
Referee
Vávrová, Milada
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Předložená diplomová práce byla zaměřena na studium fenolických látek v různých cereálních produktech. Jako vzorky byly vybrány mouky, otruby a klíčky z různých obilovin, dále vločky a extrudované sypané cereálie. Fenolické látky byly analyzovány spektrofotometricky, pomocí RP-HPLC/UV-VIS a RP-HPLC/PDA/ESI-MS. Součástí práce bylo také studium obsahu sacharidů, které byly stanoveny spektrofotometricky a pomocí HPLC/RI. Sledovány byly i změny v obsahu fenolických látek uvolněných z glykosidů po kyselé hydrolýze vzorků a sacharidů po kyselé a enzymové hydrolýze vzorků. U extrudovaných cereálních výrobků s různými příchutěmi (kakao, med, čokoláda) bylo provedeno senzorické hodnocení. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů a celkových flavonoidů v analyzovaných vzorcích byl naměřen v pšeničných klíčcích. Nejvyšší koncentrace individuálních katechinů, fenolových kyselin a flavonoidů byly také nejčastěji nalezeny v pšeničných klíčcích a dále v pohankových a ovesných vločkách, kukuřičných otrubách a ve výrobku Teddy (obilné kuličky kakaové) a Ferda (obilná zrnka s medem). Množství fenolových sloučenin se ve vzorcích po kyselé hydrolýze několikanásobně zvýšilo oproti původní hodnotě, která byla změřena ve vzorku bez hydrolýzy. Vysoký obsah celkových sacharidů, redukujících sacharidů a individuálních mono- a disacharidů byl naměřen v sypaných extrudovaných výrobcích. Koncentrace analyzovaných monosacharidů se po kyselé hydrolýze zvýšila a koncentrace disacharidů se v některých vzorcích zvýšila a v některých naopak snížila.
 
Presented diploma thesis was focused on study of phenolic substances in various cereal products. Flours, brans and germs from various cereals, flakes and extruded cereals were chosen as samples. Phenolic substances were analyzed by spectrophotometry, RP-HPLC/UV-VIS and RP-HPLC/PDA/ESI-MS. Studies of saccharide content which were analyzed by spectrophotometry and HPLC/RI was incorporated to this thesis. Differences in the content of phenolic substances released from glycosides after acid hydrolysis of samples and differences in saccharide content determined after acid and enzymatic hydrolysis of samples were investigated. Simple sensory analysis of extruded cereal products of different flavour (cocoa, honey, chocolate) was carried out too. In analyzed samples the highest content of total phenolics and total flavonoids was measured in wheat germs. Especially in wheat germs and also in buckwheat and oat flakes, maize brans and cereals products Teddy (cereal balls with cocoa) and Ferda (cereal grains with honey) high levels of individual catechins, phenolic acids and flavonoids were determined too. The quantity of phenolic substances increased for several times in samples processed by acid hydrolysis in comparison to non-hydrolyzed samples. The high content of total saccharides, reduced saccharides and individual mono- and disaccharides was found mainly in extruded products. Concentration of monosaccharides increased in acid hydrolyzed samples in spite of disaccharides concentration that was higher only in some of hydrolyzed samples. In several cases final disaccharide concentrations were lower in hydrolyzed samples than in non-hydrolyzed ones.
 
Keywords
Cereálie, fenolické sloučeniny, sacharidy, glykosidy, HPLC, Cereals, phenolic compounds, saccharides, glycosides, HPLC
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) prof. Ing. Mojmír Rychtera, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Rosenberg, Ph.D. (člen)
Date of defence
2010-06-10
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: - bez otázek
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/453
Source
VONDRÁČKOVÁ, H. Sledování obsahu aktivních polyfenolických látek v různých druzích cereálních produktů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Collections
  • 2010 [108]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV