• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2016
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Základní charakterizace vybraných vzorků krmiv živočišného původu

Basic characterization of selected samples of animal feeds

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (1.926Mb)
review_91014.html (8.994Kb)
Author
Svoboda, Ilona
Advisor
Vítová, Eva
Referee
Hrstka, Miroslav
Grade
B
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Cílem diplomové práce bylo zvolit vhodné parametry pro jednoduchou a rychlou charakterizaci krmiv živočišného původu, ověřit pracovní postupy a aplikovat je na vybrané vzorky. V rámci této práce byly analyzovány vzorky krmiv živočišného původu určené pro psy, vyrobené v soukromé firmě „Adámkovy tlačenky“. Krmiva jsou ve formě tlačenky a jsou uložena v umělých střívkách, obsahují až 80% živočišné složky a až 20% rostlinné složky, přičemž zbytek do 100% hmotnosti je tvořen vepřovu želatinou. Krmivo neobsahuje konzervanty, barviva ani jiná chemicky vyráběná aditiva. Pro analýzu byly vybrány tři receptury a to „Hovězinka“, „Kuřátko“ a „Srdcovka“, jejichž složení podléhá patentové ochraně. Výběr byl proveden tak, aby byly zahrnuty vzorky různého složení. Stanovován byl obsah hrubé bílkoviny, tuku, vlákniny, sušiny a popela. Tyto získané hodnoty byly srovnány s normami krmiv, které jsou krmivářským průmyslem běžně používány. Výsledky budou použity pro zlepšení receptur a vývoj nových typů krmiv.
 
The aim of the diploma thesis was to choose poper parameters for a quick and simple characterization of animal feed, to verify working procedures and to apply these on chosen samples. Within the scope of this work, samples of animal dog feed produced in a private company „Adamkovy tlacenky“ were analyzed. The feed is in the form of brawn, stored in artificial casing; it consists of up to 80% of animal components and up to 20% of vegetable components, while the rest of the weight is the pork gelatine. The feed does not contain preservatives, colourings as well as any other chemically produced additives. For the analysis three formulas were chosen: "Hovězinka", "Kuřátko" and "Srdcovka", the composition of which is protected by the patent. The choice was made to include samples of different composition. The content of raw crude protein, fat, fibre, dry basis, and ash was determined. The obtained values were compared with the standards for feed normally utilized by the feed industry. The results will be used to improve the formulas and to develop new types of feed.
 
Keywords
krmiva, sušina, lipidy, dusíkaté látky, vláknina, popel, feeds, dry basis, lipids, nitrogen compounds, fiber, minerals
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologie
Composition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Date of defence
2016-06-02
Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jsou analyzované vzorky již v prodeji ? Kvalita srovnávacích vzorků ? doc. Obruča: Existuje test senzorické kvality krmiv ? doc. Diviš: Byl sledován obsah sacharidů a vlákniny ? doc. Rittich: Jak se dá rozlišit živočišný a rostlinný dusík ?
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/58287
Source
SVOBODA, I. Základní charakterizace vybraných vzorků krmiv živočišného původu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.
Collections
  • 2016 [84]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV