Testování bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus produkujících bakteriociny
Testing of lactic acid bacteria Lactobacillus genus for bacteriocins production
Author
Advisor
Trachtová, ŠtěpánkaReferee
Němcová, AndreaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Antimikrobiální látky, respektive bakteriociny jsou látky produkované probiotickými bakteriemi mléčného kvašení. Mají pozitivní vliv na gastrointestinální trakt člověka a nacházejí významné uplatnění v potravinářském, ale i farmaceutickém průmyslu. Cílem diplomové práce byla molekulární identifikace bakterií mléčného kvašení do rodu Lactobacillus a jejich následné druhové zařazení pomocí metody PCR. Pomocí metody PCR byly testovány geny zodpovědné za produkci bakteriocinů. Pro potvrzení produkce bakteriocinů byla zvolena i mikrobiologická metoda, tzv. agarózový kapkový spot-test. Do předkládané práce byla zařazena i bioinformatická část pro posouzení specifičnosti a nespecifičnosti použitých primerů s využitím Primer-BLAST programu. Antimicrobial substances, or bacteriocins are substances produced by probiotic lactic acid bacteria. They have a positive effect on the gastrointestinal tract of humans and are especially suitable for the food, but also the pharmaceutical industry. The aim of the thesis was the molecular identification of lactic acid bacteria of the Lactobacillus genus, species and their subsequent inclusion PCR method. Using the PCR method were tested also genes responsible for the production of bacteriocins. To confirm the production of bacteriocins has been selected the microbiological method, agarose droplet spot-test. In the present study also included the bioinformatics part to assess the specificity and non-specificity of the primers using in Primer-BLAST program.
Keywords
Bakterie mléčného kvašení, rod Lactobacillus, antimikrobiální látky, bakteriociny, izolace DNA, PCR, agarózový kapkový spot-test, Primer-BLAST, Lactic acid bakteria, Lactobacillus genus, antimicrobial substances, bacteriocins, DNA isolation, PCR, agarose droplet spot-test, Primer-BLASTLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)Date of defence
2016-06-01Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Je ověřeno, co způsobuje inhibiční zony ? Kvantitativní vyhodnocení ? Přírodní funkce produkce gasericinu ? doc. Obruča: Co to je gasericin, jeho účinky? doc. Španová: Sledování citlivosti PCR ?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/58314Source
VOLECOVÁ, V. Testování bakterií mléčného kvašení rodu Lactobacillus produkujících bakteriociny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.Collections
- 2016 [84]