Optimalizace a validace GC-MS metody pro stanovení těkavých aromatických látek v sýrech
The optimization and validation of the GC-MS method for assessment of volatile aroma compounds in cheese
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na zavedení metody stanovení těkavých aromaticky aktivních látek v různých typech přírodních a tavených sýrů. V teoretické části jsou popsány základní skupiny aromatických látek. Dále metody využívané pro jejich stanovení se zaměřením na mikroextrakci pevnou fází a plynovou chromatografii spojenou s hmotnostní spektrometrií. Experimentální část se zabývá především optimalizací vybraných parametrů metody. Pro extrakci těkavých látek z matrice vzorku bylo zvoleno vlákno DVB/CAR/PDMS 50/30 m, sloučeniny byly následně stanoveny plynovou chromatografií spojenou s hmotnostní spektrometrií. V rámci validace byla ověřena opakovatelnost metody, RSD retenčních časů This work deals with the introducing of the method for the determination of volatile aroma active compounds in different types of natural and processed cheeses. The theoretical part describes the basic groups of aroma compounds. Than the methods used for their determination with focusing on solid phase microextraction and gas chromatography coupled with mass spectrometry are described. The experimental part deals with the optimization of the selected method parameters. For extracting volatile substances from the sample matrix the fiber DVB/CAR/PDMS 50/30 m was selected, these compounds were then determined by gas chromatography coupled with mass spectrometry. In the frame of validating proces the repeatability of the method was verified, RSDs of retention times
Keywords
sýry, GC, MS, aromatické látky, cheese, GC, MS, aroma compoundsLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)Date of defence
2016-06-20Process of defence
1. Student seznámil členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Student akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse dr. Mikulíková: Další validační parametry ? doc. Španová: Pravděpodobnost shody spekter ? prof. Márová: Nízká pravděpodobnost shody spekter ?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/58658Source
KOUBEK, M. Optimalizace a validace GC-MS metody pro stanovení těkavých aromatických látek v sýrech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.Collections
- 2016 [134]