• čeština
    • English
    • русский
  • čeština 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Přihlásit se
Zobrazit záznam 
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • Zobrazit záznam
  •   Domovská stránka repozitáře
  • Závěrečné práce
  • bakalářské práce
  • Fakulta chemická
  • 2017
  • Zobrazit záznam
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Obsah aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách

The content of aroma active compounds in sweets

Thumbnail
Zobrazit/otevřít
final-thesis.pdf (2.870Mb)
review_99706.html (8.320Kb)
Autor
Maňáková, Adriena
Vedoucí práce
Vítová, Eva
Oponent
Vespalcová, Milena
Klasifikace
A
Altmetrics
Metadata
Zobrazit celý záznam
Abstrakt
Tato bakalářská práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách. V teoretické části je popsána technologie jejich výroby od surovin až po konečný výrobek. Dále jsou charakterizovány aromaticky aktivní látky včetně těch potenciálně alergenních a stručně je popsána metoda jejich stanovení pomocí mikroextrakce pevnou fází a plynové chromatografie s hmotnostní spektrometrií. Cílem experimentální části byla identifikace těkavých látek a následná kvantifikace 24 potenciálně alergenních aromatických látek pomocí metody HS-SPME-GC/MS. Jako modelové vzorky byly použity želatinové bonbony, zakoupené v běžné tržní síti. Mezi vzorky byly nalezeny rozdíly v počtu a druhu těkavých sloučenin. Celkem bylo ve vzorcích identifikováno 230 těkavých sloučenin, včetně 8 alergenních; z toho 55 alkoholů, 68 esterů, 29 alkenů, 18 aldehydů, 25 ketonů, 2 ethery, 3 epoxidy, 9 karboxylových kyselin a 21 ostatních sloučenin.
 
This bachelor thesis deals with the assessment of aroma active compounds in non-chocolate confectionery. In the theoretical part the production technology of non-chocolate confectionery from raw materials to final product is described. Furthermore, aroma active substances, including potentially allergenic, are characterized, and the method for their determination by solid phase microextraction and gas chromatography with mass spectrometry is briefly described. The aim of the experimental part was identification of volatile substances and subsequent quantification of 24 potentially allergenic aroma substances by the HS-SPME-GC/MS method. Gummy candies, purchased in the regular market, were used as model samples. The differences in the number and type of volatile compounds were found between the samples. Overall 230 volatile compounds were indetified including 8 allergens. These were composed of 55 alcohols, 68 esters, 29 alkenes, 18 aldehydes, 25 ketones, 2 ethers, 3 epoxides, 9 carboxylic acids and 21 other compounds.
 
Klíčová slova
alergeny, vonné látky, nečokoládové cukrovinky, HS-SPME-GC/MS, allergens, aroma compounds, non-chocolate confectionery, HS-SPME-GC/MS
Jazyk
čeština (Czech)
Studijní obor
Potravinářská chemie
Složení komise
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)
Termín obhajoby
2017-06-20
Průběh obhajoby
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse dr. Mikulíková: Nežádoucí účinky košenily ? prof. Márová: Limity alergenů pro kosmetické výrobky ? Mohou škodit malým dětem ? doc. Diviš: Rozlišení přírodního a syntetického aroma ?
Výsledek obhajoby
práce byla úspěšně obhájena
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/11012/65384
Zdrojový dokument
MAŇÁKOVÁ, A. Obsah aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2017.
Kolekce
  • 2017 [124]
Citace PRO

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV
 

 

Procházet

Vše v repozitářiKomunity a kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slovaTato kolekceDle data publikováníAutořiNázvyKlíčová slova

Můj účet

Přihlásit seZaregistrovat se

Statistiky

Zobrazit statistiky využívání

Portál knihoven VUT | Ústřední knihovna na Facebooku
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Kontaktujte nás | Vyjádření názoru | Theme by @mire NV