Biologicky významné látky v cereálních produktech
Biologically significant substances in cereal products
dc.contributor.advisor | Márová, Ivana | cs |
dc.contributor.author | Vondráčková, Hedvika | cs |
dc.date.accessioned | 2019-04-03T22:48:16Z | |
dc.date.available | 2011-06-24 | cs |
dc.date.created | 2008 | cs |
dc.identifier.citation | VONDRÁČKOVÁ, H. Biologicky významné látky v cereálních produktech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2008. | cs |
dc.identifier.other | 10417 | cs |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/11012/7436 | |
dc.description.abstract | Předložená práce se zabývala studiem biologicky významných látek v cereálních produktech. V praktické části byly stanoveny vybrané aktivní látky v müsli tyčinkách. Nejvyšší obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů, antioxidační aktivity, procyanidinu B2 a kyseliny chlorogenové byl naměřen u tyčinek s příchutí švestkovou a borůvkovou. Nejvyšší obsah redukujících cukrů v analyzovaných müsli tyčinkách byl naměřen u malinové a cereální tyčinky. Z jednoduchých cukrů byla v tyčinkách detekována přítomnost zejména maltosy, glukosy a fruktosy. | cs |
dc.description.abstract | Presented work was focused on study of biologically significant substances in cereal products. In experimental part selected active substances in cereal bars were analyzed. The highest content of total phenolics, total flavonoids, total antioxidant capacity, procyanidin B2 and chlorogenic acid was measured in plums and blueberry bars. The highest level of reduced saccharides was evaluated in raspberry and cereal bars. Presence of main simple sugars - maltose, glucose and fructose was detected in all bar samples. | en |
dc.language.iso | cs | cs |
dc.publisher | Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická | cs |
dc.rights | Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let | cs |
dc.subject | Celkové polyfenoly | cs |
dc.subject | celkové flavonoidy | cs |
dc.subject | antioxidační aktivita | cs |
dc.subject | HPLC | cs |
dc.subject | redukující cukry | cs |
dc.subject | Total phenolics | en |
dc.subject | total flavonoids | en |
dc.subject | antioxidant activity | en |
dc.subject | HPLC | en |
dc.subject | reduced saccharides | en |
dc.title | Biologicky významné látky v cereálních produktech | cs |
dc.title.alternative | Biologically significant substances in cereal products | en |
dc.type | Text | cs |
dcterms.dateAccepted | 2008-06-24 | cs |
dcterms.modified | 2009-06-10-19:00:44 | cs |
thesis.discipline | Potravinářská chemie | cs |
thesis.grantor | Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologií | cs |
thesis.level | Bakalářský | cs |
thesis.name | Bc. | cs |
sync.item.dbid | 10417 | en |
sync.item.dbtype | ZP | en |
sync.item.insts | 2020.03.31 21:02:08 | en |
sync.item.modts | 2020.03.31 19:19:49 | en |
eprints.affiliatedInstitution.faculty | Fakulta chemická | cs |
dc.contributor.referee | Halienová, Andrea | cs |
dc.description.mark | A | cs |
dc.type.driver | bachelorThesis | en |
dc.type.evskp | bakalářská práce | cs |
but.committee | prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (předseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc.Ing.Jan Světlík, CSc. (člen) | cs |
but.defence | 1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. 4. Diskuse: prof. Šimko: veličiny neuvádět na 100 g, ale na 1 kg doc. Světlík: Čím jste vizualizovala tenkou vrstvu? | cs |
but.result | práce byla úspěšně obhájena | cs |
but.program | Chemie a technologie potravin | cs |
but.jazyk | čeština (Czech) |
Files in this item
This item appears in the following Collection(s)
-
2008 [106]