Recent Submissions

  • Vliv hydrolýzy na chemické a fyzikální vlastnosti PAN hydrogelů 

    Binar, Radim
    Předložená diplomová práce se zabývá přípravou hydrogelů odvozených od polyakrylonitrilu a charakterizací jejich fyzikálních a chemických vlastností. Teoretická část shrnuje základní poznatky z oblasti hydrogelů, a také o ...
  • Modelování a kultivace vybraných mikroorganismů na hydrolyzátech odpadních substrátů 

    Kecskésová, Viktória
    Cílem diplomové práce byla kultivace mikroorganismů Lactobacillus plantarum CCM 7039 a Bacillus coagulans CCM 2658 na hydrolyzované kávové sedlině, produkce kyseliny mléčné a modelování těchto procesů pro zjištění bližších ...
  • Studium kontaminace říčních sedimentů platinovými kovy 

    Novotný, Matěj
    Tato práce se zabývá charakteristikou platinových kovů a problematikou související s jejich toxicitou a mobilitou v životním prostředí, přesněji v akvatickém prostředí. Tyto kovy jsou do životního prostředí uvolňovány v ...
  • Vliv síťování na denaturaci kolagenových vzorků z různých živočišných zdrojů 

    Ladický, Peter
    Diplomová práca sa zaoberá prípravou, sieťovaním a charakterizáciou kolagénových filmov z rôznych živočíšnych zdrojov. Na prípravu kolagénových filmov bol použitý kolagén z prasaťa, Tilapie, koňa, kravy a krokodýla. Na ...
  • Polymerní kompozity s řízenou mezifází 

    Zvonek, Milan
    Cieľom diplomovej práce je príprava polymerných kompozitov vyztužených sklenenými vláknami s riadenou medzifázou za použitia metódy plazmochemickej depozície z plynnej fáze a monomeru tetravinylsilanu. Teoretická časť je ...
  • Nutriční a mikrobiologická charakterizace sojového sýru tempeh 

    Sobotková, Markéta
    Tempeh patří mezi fermentované probiotické sójové výrobky. Díky jeho bohatému zdroji bílkovin, přítomnosti nenasycených mastných kyselin esenciálních pro člověka a vysoké hladině antioxidantů je hodnotnou výživovou potravinou. ...
  • Srovnání aromatického profilu ovocných destilátů 

    Koubek, Miroslav
    Tato diplomová práce je zaměřena na stanovení aromatických látek v ovocných destilátech. V teoretické části je popsána technologie jejich výroby od surovin až po konečný produkt. Dále jsou charakterizovány aromaticky aktivní ...
  • Změny některých fyzikálních vlastností vodné suspenze korundového prášku v průběhu ultrajemného mletí 

    Šuleková, Nikola
    Předmětem této práce jsou změny vlastností vodných suspenzí korundu v průběhu ultrajemného mletí bez přídavku a s přídavkem aktivátoru. Studium těchto změn je důležitým krokem pro optimalizaci mlecího procesu, jelikož ...
  • Možnosti využití výlisků z bezinek 

    Ondrušová, Pavlína
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením anthokyanových barviv ve výliscích bezu černého (Sambucus nigra L.). V teoretické části je popsána obecná charakteristika rostliny, její chemické složení, botanická charakteristika ...
  • Funkční polymerní pěny 

    Hána, Tomáš
    Funkční polymerní pěny jsou slibnou oblastí výzkumu, která by mohla potencionálně produkovat pěny s vyšší přidanou hodnotou. Konkrétním příkladem jsou pěny s funkčním gradientem porozity. Očekává se, že tyto pěny dosáhnou ...
  • Senzorické hodnocení nápojů s přídavkem extraktů léčivých rostlin 

    Scholzová, Kristýna
    Tématem této práce je senzorická analýza bylinných nealkoholických nápojů, jakožto součást vývoje nového potravinářského produktu. Teoretická část zpracovává informace ohledně chemického složení, účinků, potravinářských ...
  • Korozní odolnost součástek z polyamidu a polykarbonátu 

    Mikel, David
    V této diplomové práci byl zkoumán vliv dvou mazacích a čisticích prostředků a nafty na korozi polyamidu vyztuženého skelnými vlákny a polykarbonátu. Testování koroze pod napětím bylo provedeno metodou kritické deformace ...
  • Stanovení stability přípravku TauroLock 

    Matejčíková, Eva
    Táto diplomová práca sa zaoberá štúdiom antikoagulačného a antimikrobiálneho prípravku TauroLockTM, ktorý je vyrábaný nemeckou spoločnosťou TauroPharm GmbH. Vychádzajúc z literárnej rešerše a s prihliadnutím na vybavenie ...
  • Membránové separace 

    Babíková, Barbora
    Diplomová práca sa zaoberá všeobecnou charakteristikou membránových procesov a separácií. Jej súčasťou je kapitola z histórie vývoja technologického odvetvia využívajúceho membrány ako médium oddeľujúceho látky na základe ...
  • Extrakce anthokyanových barviv z aroniových výlisků 

    Martinková, Patrícia
    Diplomová práca sa zaoberá prípravou extraktu a koncentrátu antokyánových farbív z výliskov plodov arónie (Aronia melanocarpa). Stanovuje taktiež chemické vlastnosti, významné pre zdravie človeka, ktoré sú dôležité aj pre ...
  • Optimalizace izolace DNA jogurtových kultur a její detekce pomocí RT-PCR 

    Šurková, Alice
    V rámci práce byla optimalizována izolace DNA z čistých jogurtových kultur i z jogurtových výrobků. Izolovaná DNA byla následně podrobena analýze pomocí RT-PCR. V první části práce byla vyhodnocena izolace DNA z čistých ...
  • Posouzení vlivu filtrace a pasterizace na obsah vybraných vitaminů v pivu 

    Šimíčková, Adéla
    Tato diplomová práce se zabývá posouzením vlivu filtrace a pasterizace na obsah vybraných vitaminů v pivu. Konkrétně se jedná o vitamin B2, B3, B6, B9 a B12. Pro stanovení uvedených vitaminů byla použita separační metoda ...
  • Příprava a využití nanočástic a nanovláken s přírodními UV filtry 

    Plachá, Monika
    Predložená diplomová práca je zameraná na prípravu nanočastíc a nanovlákien s prírodnými UV filtrami. V práci boli pripravené lipozómové častice, do ktorých boli enkapsulované vodné, etanolové a olejové extrakty. Ďalej ...
  • Izolace DNA s použitím nově syntetizovaných magnetických nosičů 

    Machan, Radoslav
    Teoretická časť práce bola zameraná na poskytnutie prehľadu základných vlastností magnetických častíc, ich morfológie, základných spôsobov ich syntézy, interakcie s DNA a aplikácie v oblasti biotechnológií a biomedicíny. ...
  • Vliv aromaticky aktivních látek na senzorickou kvalitu nečokoládových cukrovinek 

    Motúzová, Eliška
    Tato diplomová práce se zabývá stanovením aromaticky aktivních látek v nečokoládových cukrovinkách a jejich vlivem na senzorickou kvalitu/flavour. V teoretické části je popsána výroba nečokoládových cukrovinek, jsou ...

View more