Aromaticky aktivní látky vybraných druhů bylin
Aroma active compounds of selected types of herbs
Author
Advisor
Vítová, EvaReferee
Hrstka, MiroslavGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Diplomová práce se zabývá identifikací aromaticky aktivní látek v léčivých bylinách. Soubor tvoří 5 druhů bylin: meduňka lékařská (Melissa officinalis), měsíček lékařský (Calendula officinalis), šalvěj muškátová (Salvia sclarea), ostropestřec mariánský (Silybum marianum), jestřabina lékařská (Galega officinalis). Tyto rostliny jsou známé pro své pozitivní účinky v lidovém léčitelství. K charakterizaci jejich vonných látek byla zvolena metoda SPME-GC-MS. Během identifikace těkavých látek byl kladen důraz na potenciálně alergenní složky vyjmenované v Nařízení ES 1223/2009 v příloze III. Celkem bylo v meduňce identifikováno 106 látek včetně 8 alergenů, měsíček obsahoval 104 sloučenin z toho 7 alergenů, v šalvěji bylo nalezeno 82 sloučenin zahrnujících 5 alergenů, v ostropestřci se nacházelo 73 látek včetně 6 alergenů, v jestřabině bylo popsáno 110 sloučenin a z toho 9 alergenů. This diploma thesis deals with the identification of aroma active compounds in medicinal herbs. The group consists of 5 types of herbs: lemon balm (Melissa officinalis), pot marigold (Calendula officinalis), clary sage (Salvia sclarea), milk thistle (Silybum marianum), goat’s rue (Galega officinalis). These plants are known for their positive effects in folk medicine. The SPME-GC-MS method was chosen to characterize the fragrances. During the identification of volatile compounds, emphasis was put on suspected fragrance allergens listed in EC Regulation 1223/2009 in Annex III. Overall 106 compounds were identified together with 8 allergens in lemon balm, pot marigold contained 104 compounds with 7 allergens included, 82 compounds including 5 allergens in clary sage, 73 compounds were identified in milk thistle including 6 allergens and 110 compounds with 9 allergens included in goat’s rue.
Keywords
léčivé byliny, aromaticky aktivní látky, SPME, GC-MS, meduňka lékařská, měsíček lékařský, šalvěj muškátová, ostropestřec mariánský, jestřabina lékařská, herbs, aroma active compounds, SPME, GC-MS, lemon balm, pot marigold, clary sage, milk thistle, goat’s rueLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Potravinářská chemie a biotechnologieComposition of Committee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) RNDr. Renata Mikulíková, Ph.D. (člen)Date of defence
2018-06-06Process of defence
1. Diplomantka seznámila členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomantka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Kde se využívají výrobky z ostropestřce? Jak byste vysvětlila užší profil vámi identifikovaných látek, je nutné stanovit celý profil aromatických látek, nebo je vhodnější sledovat užší skupinu látek. doc. Obruča: V tabulce uvádíte srovnání identifikované profilu látek s literaturou, dosáhla jste povětšinou nižší množství identifikovaných látek, je tomu tak? dr. Mikulíková: Při analýze jste využívala extrakty nebo sušené vzorky?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/80609Source
ŠKUTOVÁ, P. Aromaticky aktivní látky vybraných druhů bylin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.Collections
- 2018 [135]