Enkapsulace rostlinných extraktů s obsahem fenolických látek do nanočástic a nanovláken
Encapsulation of plant extracts containing phenolic compounds into nanoparticles and nanofibers
Author
Advisor
Matoušková, PetraReferee
Bokrová, JitkaGrade
AAltmetrics
Metadata
Show full item recordAbstract
Předložená bakalářská práce byla zaměřena na enkapsulaci extraktů s obsahem fenolických látek s cílem aplikovat tyto materiály v kosmetice. V práci byly připraveny vodné, ethanolové a lipidové extrakty z kávy a kakaa. Všechny extrakty byly charakterizovány na obsah celkových polyfenolů a flavonoidů. Také byla stanovena jejich antioxidační aktivita a SPF. Vybrané extrakty byly následně enkapsulovány do liposomů a nanovláken z polyhydroxybutyrátu. U připravených liposomů byla provedena základní charakterizace, také byl sledován jejich SPF a antioxidační aktivita, přičemž nejvyšší antioxidační aktivitu i SPF měly liposomové částice obsahující ethanolové extrakty z kakaa. Liposomové částice byly následně aplikovány i do kosmetických emulzí. Tyto krémy vykazovaly vysokou antioxidační aktivitu i stabilitu stanovenou pomocí analytické centrifugace. Také připravená nanovlákna měla vysokou antioxidační aktivitu a bylo u nich potvrzeno pozvolné uvolňování aktivních látek. Na závěr byla na lidských keratinocytech testem cytotoxicity pomocí MTT testu potvrzena bezpečnost připravených nanomateriálů, které jsou tedy vhodné pro kosmetické aplikace. The presented bachelor thesis was focused on the encapsulation of extracts containing phenolic substances in order to apply these materials in cosmetics. At work were prepared aqueous, ethanol and lipid extracts of coffee and cocoa. All extracts were characterized on the content of all polyphenols and flavonoids. Their antioxidant aktivity and SPF were also determined. Then the selected extracts were encapsulated into liposomes and polyhydroxybutyrate nanofibres. The basic characteristics of the prepared liposomes were also observed and also their SPF and antioxidant aktivity were monitored. The highest antioxidant aktivity and SPF had liposome particles containing ethanol cocoa extracts. The liposome particles were applied to cosmetic emulsion. These creams evince high antioxidant acitivity and stability determined by analytical centrifugation. Also the prepared nanofibres had high antioxidant aktivity and confirmed the gradual release of the active substances. In conclusion the test cytotoxicity on human keratinocytes confirmed the safety of prepared nanomaterials using the MTT test, which are therefore suitable for cosmetic applications.
Keywords
přírodní extrakty, liposomy, enkapsulace, nanovlákna, emulze, polyfenoly, antioxidanty, stabilita, SPF, natural extracts, liposomes, encapsulation, nanofibres, emulsion, polyphenols, antioxidants, stability, SPFLanguage
čeština (Czech)Study brunch
Chemie pro medicínské aplikaceComposition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Dzik, Ph.D. (člen) doc. Ing. Stanislav Obruča, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. RNDr. Zbyněk Zdráhal, Dr. (člen)Date of defence
2018-06-13Process of defence
Veselý: Prosím diskutujte SPF faktor a jeho souvislost s MED. Prosím vysvětlete význam SPF?Result of the defence
práce byla úspěšně obhájenaPersistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/82205Source
PETRŽELKOVÁ, M. Enkapsulace rostlinných extraktů s obsahem fenolických látek do nanočástic a nanovláken [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.Collections
- 2018 [129]