Show simple item record

Selective isolation of the genus Bifidobacterium bacteria from foods

dc.contributor.advisorRittich, Bohuslavcs
dc.contributor.authorMizerovská, Luciecs
dc.date.accessioned2018-10-21T16:34:45Z
dc.date.available2018-10-21T16:34:45Z
dc.date.created2012cs
dc.identifier.citationMIZEROVSKÁ, L. Selektivní izolace bakterií rodu Bifidobacterium z potravin [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2012.cs
dc.identifier.other51363cs
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11012/9347
dc.description.abstractProbiotické bakterie mléčného kvašení (BMK) jsou ve velké míře využívány v potravinářském průmyslu například při výrobě mléčných výrobků, sýrů a fermentovaných salámů, dále se využívají ke konzervaci zeleniny. V diplomové práci byly testovány synbiotické doplňky stravy od různých výrobců. Byla provedena izolace celkové DNA z hrubých lyzátů buněk pomocí magnetických nosičů P(HEMA-co-GMA) ze šesti doplňků stravy. Ze všech výrobků byla izolována DNA v kvalitě pro polymerázovozu řetězovou reakci (PCR). V souladu s údaji deklarovanými výrobcem byla pomocí PCR prokázána přítomnost bakterií rodu Bifidobacterium. Dále byla provedena imunomagnetická separace buněk rodu Bifidobacterium ze dvou výrobků a jejich identifikace pomocí PCR. U obou výrobků byla prokázána přítomnost bakterií rodu Bifidobacterium.cs
dc.description.abstractProbiotic lactic acid bacteria (LAB) are very often used in food procesing industry, such as milk products, cheese and fermentsd salami production in nova days. In diploma thesis were tested symbiotic food supplements from different producers. Bacterial DNA was isolated from crude cell lysates of six food suplements by magnetic particles P(HEMA-co-GMA). PCR-ready DNAs were isolated. from all products The detection of Bifidobacterium bacteria identified by PCR was in agreement with those declared by the manufacturers. Magnetic particles with immobilized antibodies against Bifidobacterium were used in the next part of thesis. These particles were used for the isolation of target cells from two products with cell identification by genus specific PCR.en
dc.language.isocscs
dc.publisherVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemickács
dc.rightsStandardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezenícs
dc.subjectDoplňky stravycs
dc.subjectBifidobacteriumcs
dc.subjectizolace DNAcs
dc.subjectimunomagnetická separacecs
dc.subjectmagnetické částicecs
dc.subjectpolymerázová řetězová reakcecs
dc.subjectFood supplementsen
dc.subjectBifidobacteriumen
dc.subjectDNA isolationen
dc.subjectimmunomagnetic separationen
dc.subjectmagnetic particlesen
dc.subjectpolymerase chain reactionen
dc.titleSelektivní izolace bakterií rodu Bifidobacterium z potravincs
dc.title.alternativeSelective isolation of the genus Bifidobacterium bacteria from foodsen
dc.typeTextcs
dcterms.dateAccepted2012-06-05cs
dcterms.modified2012-06-05-14:58:43cs
thesis.disciplinePotravinářská chemie a biotechnologiecs
thesis.grantorVysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. Ústav chemie potravin a biotechnologiícs
thesis.levelInženýrskýcs
thesis.nameIng.cs
sync.item.dbid51363en
sync.item.dbtypeZPen
sync.item.insts2019.06.21 06:27:30en
sync.item.modts2019.05.18 05:20:13en
dc.contributor.refereeŠárka, Havlíkovács
dc.description.markAcs
dc.type.drivermasterThesisen
dc.type.evskpdiplomová prácecs


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record