• čeština
    • English
    • русский
  • English 
    • čeština
    • English
    • русский
  • Login
View Item 
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
  •   Repository Home
  • Závěrečné práce
  • diplomové práce
  • Fakulta chemická
  • 2010
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hodnocení stability vybraných rostlinných olejů

Evaluation of stability of selected vegetable oils

Thumbnail
View/Open
final-thesis.pdf (2.035Mb)
review_24636.html (5.044Kb)
Author
Němečková, Lenka
Advisor
Zemanová, Jana
Referee
Lehocký,, Marián
Grade
A
Altmetrics
Metadata
Show full item record
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na problematiku stability vybraných rostlinných olejů, které jsou využívány v kosmetickém průmyslu. Stability osmi olejů bez přídavku aditiv byly stanovovány za pomoci diferenčního kompenzačního kalorimetru. V první fázi byly stanoveny teploty degradace olejů při různých rychlostech ohřevu, tedy neizotermické stability. Ty byly následně využity při výpočtu izotermických stabilit neboli tzv. indukčních period. Výpočet indukčních period byl proveden s využitím integrálních izokonverzních metod, v nichž byly použity čtyři různé teplotní funkce, přičemž jedna z teplotních funkcí vycházela z Arrheniovy rovnice a zbylé tři z tzv. ne-Arrheniovských funkcí. Porovnání indukčních period při standardních podmínkách ukázalo, že optimální teplotní funkcí pro výpočet stability olejů je jedna z ne-Arrheniovských funkcí v exponenciálním tvaru. Lze tedy konstatovat, že všechny oleje degradují podobným, když ne úplně stejným, mechanismem. Ze stanovených stabilit, které byly v řádech měsíců, vyplývá důležitost použití stabilizátorů a jiných aditiv při komerčním a technologickém využití rostlinných olejů.
 
This diploma thesis is focused on issues concerning the stability of selected vegetable oils which are used in cosmetic industry. The stability of eight oils without additives were determined by a differential scanning calorimeter. In the first phase, the temperatures of oil degradation were determined for different rates of heating, i.e. nonisothermal stabilities. They were consequetly used to calculate isothermal stabilities alias induction periods. The calculation of induction periods was completed by using integral isoconversional methods, which applied four different temperature functions. One of the temperature functions corresponded to Arrhenius equation while the others to non-Arrhenius functions. The confrontation of induction periods under standart conditions showed that an optimal temperature function to calculate oil stabilities is one of the non-Arrhenius functions in exponential form. We can state that all oils are degraded by similar, if not the same, mechanism. The specified stabilities, in periods of months, have proved the importance of using stabilizers and other additives in the commercial and technological use of vegetable oils.
 
Keywords
rostlinné oleje, diferenční kompenzační kalorimetrie, izokonverzní metody, teplotní funkce, indukční perioda, stabilita olejů, vegetable oils, differential scanning calorimetry, isoconversional methods, temperature function, induction period, stability of oils
Language
čeština (Czech)
Study brunch
Spotřební chemie
Composition of Committee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. Ing. Michal Čeppan, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Marie Kaplanová, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Kovařík, Ph.D. (člen) doc. Ing. Marián Lehocký, Ph.D. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen)
Date of defence
2010-06-08
Process of defence
Lehocký - připomínka k výběru vzorků - co jsou to lipidy, v čem spočívá jejich degradace Čeppan - byly zjišťovány indukční periody jinými metodami, s literaturou? - jaká je stabilita studovaných olejů Kovařík - jak se odlišují Arheniovské závislosti od obecných - jak byla zjištěna distribuce matných kyselin Kaplanová - vysvětlete příčinu závislosti teploty degradace na rychlosti ohřevu Pekař - připomínka k chybě měření teploty (tab. 15), k jednotkám konstant teplotních funkcí Veselý - byly měřeny přírůstky hmotnosti při určování teploty degradace
Result of the defence
práce byla úspěšně obhájena
Persistent identifier
http://hdl.handle.net/11012/939
Source
NĚMEČKOVÁ, L. Hodnocení stability vybraných rostlinných olejů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2010.
Collections
  • 2010 [108]
Citace PRO

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV
 

 

Browse

All of repositoryCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjects

My Account

LoginRegister

Statistics

View Usage Statistics

Portal of libraries | Central library on Facebook
DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Contact Us | Send Feedback | Theme by @mire NV