MARKOVSKY, A. Vizualizace digitálních obrazů s vysokým dynamickým rozsahem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2021.

Posudky

Posudek vedoucího

Druckmüller, Miloslav

Smyslem předložené práce bylo popsat a implementovat metodu vizualizace obrazů s vysokým dynamickým rozsahem, která respektuje vlastnosti lidského zraku. Tento úkol byl splněn. Student úspěšně zvládl metodu kalibrace digitálních obrazů, vytvoření HDR obrazu i jeho vizualizaci metodou neostré masky. Bohužel samotná práce vznikala v časové tísni, což se negativně projevilo především na formální stránce práce. Student pracoval samostatně a iniciativně. Student musel samostatně nastudovat problematiku, která zatím nebyla součástí studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Kosová, Petra

Student si zvolil téma, které obsahuje matematický aparát vyučovaný až v magisterském studiu, proto možná práce v některých ohledech pokulhává. Kapitola 3 a 4 popisující obraz, kalibraci obrazu a Fourierovu transformaci je dostatečným shrnutím potřebné teorie. Bohužel jde často poznat, že byla teorie překládaná z cizojazyčné literatury a nedává tak nyní původní smysl. Kapitola 5, pojednávající o lineárních filtrech, vypadá, že ji student psal ve spěchu. Oproti předchozím kapitolám, je velmi ošizená. V praktické části, tedy v kapitole 6, student ukázal své programovací schopnosti v jazyce C++. Program je kvalitně zpracovaný a dá se v něm orientovat. Na finálních upravených obrázcích jde vidět, že cíl práce byl splněn. Student výsledky popsal a ukázal tak, že ví, co naprogramoval. Obrovským mínusem celé práce je pravopis. Práce obsahuje obrovské množství překlepů, vět bez sloves a celkově zvláštního slovosledu. Kvůli tomu, je práce v některých částech velmi obtížná na čtení a pochopení. Kniha McNULTY, I.: The future of X-ray holography (12) se objevuje v literatuře, ale v textu není citovaná. Práce by mohla být velmi zdařilá, kdyby proběhla nějaká korekce češtiny. Kvůli tomu hodnotím finální známkou C.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis E
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 133863