KAŠPÁRKOVÁ, P. Využití vybraných testů ekotoxicity na organismu Eisenia fetida při hodnocení kontaminace ekosystému vybranými léčivy. [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Cílem práce bylo využití modifikovaného bioakumulačního testu s použitím testovacího organismu Eisenia fetida pro posouzení kontaminace ekosystému vybranými léčivy. Pro účely práce měla studentka rovněž vypracovat rešerši zabývající se využitím bioakumulačních testů. Experimentální část práce spočívala v přípravě a nasazení testů s organismem Eisenia fetida pro posouzení případné bioakumulace vybraných sulfonamidů. Diplomantka provedla nejen přípravu a kontaminaci artificiální půdy vybranými léčivy, nasazení testovacích organismů, ale rovněž zpracování vzorků biotické a abiotické matrice (homogenizace, extrakce, přečištění) a vlastní stanovení vybraných analytů pomocí HPLC-MS. Rovněž provedla i únikové testy s testovacím organismem, které mohou podat prvotní informaci o „kvalitě“ testované matrice. Při hodnocení práce studentky Petry Kašpárkové mohu konstatovat, že přes výkyvy v pracovní aktivitě (které byly způsobeny jejím zdravotním stavem) pracovala poměrně svědomitě. Bioakumulační testy jsou náročné na přípravu (příprava poměrně velkých objemů artificiální půdy) na vlastní provedení (výběr jedinců, vážení, kontaminace matrice) a rovněž na analytickou koncovku (zpracování poměrně velkého množství vzorků půdy a tkání žížal (extrakce, přečištění, stanovení analytů). K praktické části práce nemám žádné výhrady a hodnotím ji kladně, mírné výtky mám pak k teoretické části, kde by bylo potřeba podrobněji zpracovat problematiku využití bioakumulačních testů při hodnocení kontaminace životního prostředí v konkrétních příkladech a nikoli pouze v obecné rovině. Celkově však hodnotím práci studentky Petry Kašpárkové za A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Využívání konzultací při řešení práce B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená diplomová práce byla směrována do oblasti ekotoxikologie, protože jejím cílem bylo využití modifikovaného bioakumulačního testu s použitím testovacího organismu Eisenia fetida, a to pro posouzení kontaminace ekosystému vybranými léčivy ze skupiny sulfonamidů. Práce je sepsána celkem na 80 stranách textu, je rozdělena na teoretickou a experimentální část a je doplněna seznamem zkratek a seznamem použité literatury. Při zpracování teoretické části práce čerpala celkem z 83 literárních pramenů, napsaných v češtině i v angličtině, které jsou vesměs dobře citovány. Celá práce je zpracována, a to zejména po grafické stránce velmi přehledně, což umožňuje čtenáři se v textu výborně orientovat. Je doložena celou řadou tabulek, vzorců, obrázků a grafů. Také po stylistické i obsahové stránce je velmi pěkně zpracována, je sepsána téměř bez překlepů. Teoretická část práce je zaměřena především na popis ekotoxikologie a ekotoxikologických testů, zejména testů na žížalách. Menší část teorie je zaměřena na bioakumulaci, zejména z hlediska dopadu na životní prostředí, větší část potom na léčiva. Experimentální část práce spočívala v přípravě a nasazení testů s organismem Eisenia fetida pro posouzení bioakumulace vybraných sulfonamidů. Diplomantka veškeré experimentální práce prováděla sama, tj. celou přípravu použitého biotestu, včetně nasazení testovacích organismů a zpracování vzorků biotické a abiotické matrice pro stanovení vybraných analytů pomocí HPLC-MS. Rovněž provedla i únikové testy s testovacím organismem. V souvislosti s touto prací je nutno upozornit na to, že studentka, která měla řešit práci na bázi ekotoxikologie, zpracovávala v podstatě práci i z oblasti environmentální analýzy; lze proto konstatovat, že rozsah jejich experimentů byl dvojnásobný. K práci nemám žádné konkrétní připomínky, které by snižovaly úroveň předložené diplomové práce. Na základě toho posuzuji její práci jako výbornou a hodnotím ji stupněm „A“.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 58480