ŠEBELOVÁ, V. Hodnocení finanční situace vybrané soukromoprávní korporace metodami finanční analýzy a návrhy na její zlepšení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Hanušová, Helena

Část "Cíle metody a postupy zpracování" není zpracována v souladu s požadvky -cíl není přesně převzat ze zadání, - nejsou uvedeny metody zpracování práce, - postupy zpracování autorka nazvala "Další cíle". V části teoretická východiska práce jsem shledala následující nedostatky: u Rozvahy ani VZaZ není uvedeno jaké veličiny (stavové, tokové) zachycují, jak typ účetní závěrky souvisí s rozsahem a podrobností povinných účetních výkazů, jaké hledisko členění nákladů a výnosů je dle současně platné legislativy přípustné. Ostatní části jsou zpracovány kvalitně. Členění kap. 2 není systémové, kap.2.2 – 2.8 jsou podkapitoly kap.2.1. Charakteristika hoteluTRINITY, vlastní finanční analýza tvoří druhou čás. kap. 2. Horizontální i vertikální analýza je zpracována pečlivě, propočty jsou doplněny vhodně zvolenými grafy, k výsledkům výpočtů jsou přidány komentáře. Výpočty všech dalších ukazatelů jsou zpracovány jednotně, v tabulce je uveden vzorec, jeho položky a celkový výsledek, v některých případech také oborový průměr. Výpočty jsou doplněny grafy a komentářem. Je rovněž vypracováno závěrečné vyhodnocení provedené analýzy Způsob jak zlepšit současný stav autorka logicky spatřuje v navýšení tržeb, k dosažení tohoto cíle podává řadu návrhů a doporučení Návrhy (kap. 3,2) jsou doplněny úvahou, jak by jejich realizace ovlivnila vývoj ukazatelů fin.an. Návrhy i doporučení vychází ze zjištěné situace a jejich realizace by ji umožnila zlepšit. Autorka pracovala samostatně, iniciativně a se zaujetím. Předkládanou práci doporučuji k obhajobě. Při obhajobě doporučuji zodpovědět následující otázku: 1. Které ukazatele fin.an. by měl hotel TRINITY pravidelně sledovat - své doporučení zdůvodněte

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů B
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků A
Uspořádání práce, formální náležitosti, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň C
Práce s informačními zdroji, včetně citací B
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Trinity, Denisa Furdíková, obchodní ředitelka hotelu

Bakalářská práce má rozsah 100 stran a její součástí jsou i tabulkové přílohy. Členění je standardní, text obsahuje shrnutí v jazyce českém a anglickém, úvod, specifikaci cílů práce a použitých postupů a zejména tři hlavní kapitoly, konkrétně teoretická východiska, analýzu současného stavu podniku a návrhy jak zlepšit jeho finanční situaci. Poslední část obsahuje závěr a seznamy zdrojů, zkratek a vložených obrázků a tabulek pro lepší orientaci při čtení. Teorie k finanční analýze obsahuje definování finanční analýzy, její význam a použití. Popsány jsou účetní výkazy, ze kterých vychází, je uveden přehled uživatelů a specifikovány metody, které se pro finanční analýzu používají, např. poměrové ukazatele a ukazatele bankrotních modelů. V analytické části je představena společnost, jsou provedeny výpočty jednotlivých ukazatelů, které vycházely ze zveřejněných účetních výkazů. Na základě výsledků je uvedeno zhodnocení finanční analýzy a představeny návrhy a doporučení pro zlepšení finanční situace. Text je zakončen závěrem, který shrnuje výstupy: návrhy, jež se zabývají zlepšením marketingové strategie, a doporučení, která jsou směrována k rozšíření portfolia služeb.Možná v kontextu dnešní doby mohla být navrhnuta protikrizová opatření. Práce je po stránce formální, grafické i jazykové bez připomínek z mé strany. Text je čtivý, obrázky i tabulky jsou přehledné. Bylo plně dosaženo cílů práce podle zadání. Pro zpracování teorie i vlastní finanční analýzu autorka vycházela z relevantních zdrojů, k výpočtům a evaluacím použila standardní postupy. Autorka prokázala schopnost samostatně pracovat s výkazy pro finanční analýzu a metodami pro její zpracování, výsledky adekvátně interpretuje a vyvozuje z nich návrhy a doporučení, které by se daly zvážit pro možnou realizaci. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění stanovených cílů A
Zvolený postup řešení, adekvátnost použitých metod A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry A
Praktická využitelnost výsledků B
Struktura práce, použitá terminologie a odborná jazyková úroveň A
Práce s informačními zdroji A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 127718