TAUŠ, M. Axiální generátor pro malou vodní elektrárnu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Ondrůšek, Čestmír

Student vypracoval bakalářskou práci na téma „Axiální generátor pro malou vodní elektrárnu“. Navrhovaný generátor je s axiálním magnetickým tokem. Buzení je permanentními magnety a stator je bezželezné koncepce. Od tohoto uspořádání se očekává především vyšší účinnost, což při malém výkonu generátoru hrálo hlavní roli při volbě konstrukce. Návrh generátoru byl proveden podle literatury s použitím vhodně upravených analytických vztahů. Vypočítané hodnoty jsou přehledně uspořádány v tabulce. Kromě analytického výpočtu byla provedena i analýza metodou konečných prvků. V práci použité černobílé obrázky modelů pro výpočet mají malou vypovídací hodnotu. Byla provedena statická analýza pro určení magnetické indukce ve vzduchové mezeře a transientní analýza pro výpočet indukovaných napětí. Práce má dobrou grafickou úroveň, je přehledná a dobře se čte. Práce splňuje zákonné požadavky na bakalářské práce a doporučuji ji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
86

Posudek oponenta

Bulín, Tomáš

Předložená bakalářská práce má rozsah 48 stran a je rozdělena do šesti kapitol včetně úvodu a závěru. V prvních třech kapitolách se autor zabývá teoretickým úvodem a literární rešerší na téma rozdělení obzvláště axiálních strojů s permanentními magnety. Následně volí na základě zjištěných informací variantu počítaného axiálního motoru. Čtvrtá kapitola se zabývá základními výpočty potřebnými k návrhu generátoru. Navržený generátor je následně simulován v páté kapitole v programu Ansys Maxwell. V práci se vyskytuje několik nedostatků. Literární rešerše je psána heslovitě a některé body na sebe ani příliš nenavazují. V práci se vyskytují místy prázdná místa stránek, což budí zdání, že se autor snažil uměle nastavit délku své práce (např. str. 16, 17, 38, 42, 44). Číslování použitých vztahů v práci neodpovídá aktuální kapitole. Z práce také není příliš jasné, které vstupní hodnoty v tabulce č. 3 byly zadány nebo zvoleny na základě zadání a odečteny z tabulek atd. Celkově popis vztahů pro výpočet axiálního generátoru je nedostatečný a jedná se spíše o seznam vzorců než popsaný způsob návrhu generátoru. Tabulka 4 na str. 31 svým rozsahem přesahuje tři stránky, ale na dalších stránkách chybí hlavička tabulky. Z textu také není příliš jasné, zda autor provádí výpočty na 2D nebo 3D vzorku. V práci dále postrádám větší prezentaci získaných výsledků ze simulací. Použité grafy navíc obsahují nevhodné ohraničení (Obr. 17, 18 a 20 – 23). Práce obsahuje minimální množství citací, které jsou navíc ve třech případech závěrečné práce. Body zadání byly splněny a práci lze doporučit k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
73

Otázky

eVSKP id 112234