HAVLÍČEK, V. Tiskové hlavy pro 3D tisk hydrogelů s nízkou viskozitou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Jaroš,, Josef

Student Václav Havlíček si během řešení práce počínal aktivně se zájmem o řešenou problematiku (práce s literaturou, atd.). Využíval možnosti konzultace a oceňuji jeho schopnost kreativního myšlení. Jeho přístup byl pečlivý, v závěru práce jsem však postrádal silnější vůli k dotažení některých částí práce. Zpracování textu je přiměřené tomuto typu práce.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Posudek oponenta

Harabiš, Vratislav

Student se ve své práci zabýval technologiemi pro 3D tisk hydrogelů a práce rovněž obsahuje návrh vlastního řešení tiskové hlavy. V teoretické části práce student popisuje jednotlivé technologie 3D tisku hydrogelů s jejich možnostmi, výhodami i nevýhodami. Celá tato část tak tvoří velice přehledný a čtivý souhrn dostupných technologií. V praktické části práce se student zabývá vlastním návrhem tiskové hlavy pro extruzivní metodu tisku pro biotiskárnu GeSim – BioScaffolder. Výsledkem je návrh hydrualické pumpy, která je poháněná krokovým motorem s řízením pomocí Arduina. Student provedl i nutnou kalibraci celé pumpy. Z výsledků je patrné, že pumpa dokáže pracovat s požadovanými rychlostmi průtoku v požadované přesnosti. V této části práce pouze postrádám detailnější nákres navrženého řešení včetně rozměrových kót a popisu jednotlivých částí. Součásti práce je i návrh tiskového insertu a chladicího okruhu, to již nad rámec zadání práce. Student zde ověřil možnosti základního konceptu pro chlazení. Z textu je zřejmé, že student chce v práci dále pokračovat, tak aby výsledkem byla kompletní tisková hlava pro tisk hydrogelů. Je zřejmé, že student pronikl do problematiky 3d biotisku a navržený systém se ukazuje jako funkční. Bohužel v práci uvedená diskuze dosažených výsledků i závěr je příliš stručný a neshrnuje dostatečně vlastnosti a možnosti navrženého systému. I přes tyto nedostatky je zadání práce splněno. Po formální stránce je práce na dobré úrovní, ale celkový dojem kazí občasné gramatické chyby a překlepy (na str.15 v posledním odstavci je chybně odkazováno na obr. 1.3).

Navrhovaná známka
B
Body
85

Otázky

eVSKP id 110496