KUTÍLEK, M. Přenos informací po síti Ethernet [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2013.

Posudky

Posudek vedoucího

Sekora, Jiří

Předmětem diplomové práce pana Miloše Kutílka byl návrh a realizace zařízení pro přenos dat, konkrétně hodnot z teplotních senzorů, po síti Ethernet. Zařízení bylo konstruováno v souladu se zadáním s napájením pomocí technologie PoE. Student ve své práci provedl systémový návrh zařízení, sestavil program pro mikrokontrolér v jazyce C a navrhl jednoduchou webovou stránku v jazyce HTML pro uživatelský přístup. Správnost svého řešení ověřil na vývojovém kitu, komunikaci v síti Ethernet ověřil volně dostupným nástrojem Wireshark. Předložená práce obsahuje vše potřebné pro realizaci zařízení, tedy rozpisku součástek, desku plošných spojů a v elektronické příloze i samotný program. Po formální stránce obsahuje práce místy překlepy, student též v některých částech těžkopádně stylizuje věty, což může vést k dezinterpretaci jeho myšlenky a sdělení čtenáři. Mimoto je ale práce čitelná a logicky sestavená. Použitá literatura je v práci odkazována. Výhrady mám pouze ke kvalitě některých obrázků. Práci pana Miloše Kutílka hodnotím známkou "velmi dobře / B".

Navrhovaná známka
B
Body
88

Posudek oponenta

Macíček, Ondřej

Pan Kutílek měl návrhnout zařízení pro posílání informací o teplotě přes rozhraní Ethernet. Členění práce je přehledné a logické s přiměřeným rozsahem a důrazem na TCP/IP a Ethernet obecně. Postrádám ovšem alespoň minimální přehled vhodných mikropočítačů. Rozbor sběrnice 1-Wire je převzat bez větší modifikace. Z hlediska samotné práce došlo k návrhu schématu zapojení přípravku a byl vypracován návrh desky plošného spoje. Umístění všech osmi senzorů přímo na desce není vhodné, mělo by se jednat o pájecí plošky pro konektory teplotních sond. Autor vytvořil funkční verzi přípravku, postaveném na komerčním vývojovém kitu s SPI Ethernetovým modulem a teplotními senzory. Dále vytvořil firmware pro mikrokontrolér, který generuje webovou stránku s teplotami. Tato část je nyní v textu podrobněji popsána včetně vývojových diagramů jednotlivých funkcí. Po formální stránce práce působí kompaktně a uceleně, vyjma překlepů a pravopisných chyb, které zbytečně snižují úroveň práce. Oproti předchozí verzi je tato práce z hlediska praktického i formálního kvalitnější a proto ji doporučuji k obhajobě a navrhuji známku B/82.

Navrhovaná známka
B
Body
82

Otázky

eVSKP id 68139