ŽALOUDEK, V. Trubkový šnekový dopravník pro dopravu popílku [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Škopán, Miroslav

Předložená práce se zabývá konstrukčním návrhem šikmého trubkového šnekového dopravníku pro dopravu elektrárenského popílku ze sila. Při své práci autor využíval jak běžných znalostí získaných v průběhu svého studia, tak i četné řady znalostí získaných jiným způsobem – zejména z internetu. V úvodu práce je proveden vcelku zdařilý přehled zásad a používaných metod při návrhu šnekových dopravníků, včetně přehledu vybraných výrobců. Student také uvádí podrobný popis vlastností dopravovaného materiálu – elektrárenského popílku. Těžištěm práce je vlastní konstrukční návrh dopravníku, výpočet základních rozměrů a návrh pohonu a ložisek a pevnostní kontrola hlavních částí. Součástí je i výkresová dokumentace – výkres celkové sestavy dopravníku a svařovací podsestavy předního žlabu – v souladu se zadáním BP. Bakalářská práce je zpracována kvalitně a pečlivě. Dle řešené problematiky a s ohledem na svůj charakter má přiměřený rozsah ale jsou v ní i některé nedostatky jak věcného tak i formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - drobné překlepy a chyby slovosledu, - zmatečný popis obrázku 9 a rovnic 1 až 3, - u použité normy ČSN 262802 chybí uvedení, že norma je zrušená - obrázek 26 je nesprávně rozdělený na 2 strany - nevhodně zvolené zatížení šnekové hřídele jedinou silou místo spojitého zatížení (str. 41, 42). To však nemá vliv na bezpečnost navržené konstrukce, - v kapitole 10.3. jsou zmatečně zaměňovány pojem rozpětí a amplituda (teplot, posuvu ložiska). I tak je ale prodloužení vlivem změn teplot vyhovující, - v rovnici 54 ve vysvětlivkách chybí doplnění, o jaký typ povrchu se jedná, - rovnice 57 – chybí vysvětlení, pro jaké hodnoty byly koeficienty zvoleny, - z výkresu je patrné, že celá axiální síla šneku je zachycována přišroubovaným víčkem – měla by být provedena pevnostní kontrola, Předložená práce má celkově solidní úroveň a je v souladu se zadáním. Vilém Žaloudek tak ve své bakalářské práci prokázal odpovídající znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni studia. Práci doporučuji k obhajobě

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod C
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii D
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací C
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Zeizinger, Lukáš

V první kapitole student shrnuje poznatky získané rešerší šnekových dopravníků, v návaznosti na tuto kapitolu popisuje jejich konstrukci. V dalších kapitolách blíže popisuje výpočet šnekového dopravníku. Znalosti, které student získal rešerší tohoto tématu jsou obsáhlé, avšak pozornost nebyla adekvátně věnovaná deskriptivní části práce. Vypracovaná práce svůj rámec splnila, měl bych však v této práce výtky v podobě nefunkčních křížovým odkazům a digitální provázanosti dokumentu. Mimo výše uvedeného je v práci i několik dalších drobných nedostatků formálního charakteru. Konkrétně se jedná o: - - časté typografické chyby, - občas nevhodné větné formulace, - osamělé obrázky bez zavedení do kontextu, viz obr. 15, 16., - chybějící označení rovnic (54, 57), - použití neaktuální normy, - zjednodušené zatížení šneku (bez vysvětlení). Předložená práce má i přes některé formální nedostatky celkově dobrou úroveň a je plně v souladu se zadáním. Pán Vilém Žaloudek prokázal ve své bakalářské práci odpovídající zkušenosti a znalosti studovaného oboru a tím i schopnost budoucí samostatné práce či pokračování v dalším stupni vysokoškolského studia.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání B
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod D
Vlastní přínos a originalita C
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry D
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti C
Grafická, stylistická úprava a pravopis D
Práce s literaturou včetně citací C
Navrhovaná známka
C

Otázky

eVSKP id 124307