BYRTUSOVÁ, D. Příprava a stabilita organických mikro- a nanočástic typu core-shell [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.
Předložená práce je zaměřená na vývoj nových přípravků s enkapsulovaným komplexním přírodním extraktem pro potenciální využití v potravinářství. Práce je řešena v rámci CMV a NPU 1. V rámci práce byly připraveny a analyzovány vybrané extrakty s vysokým obsahem polyfenolů - guarana, ženšen a goji. Polyfenolické látky vykazují některé nepříjemné senzorické vlastnosti, které lze eliminovat enkapsulací. Dále byly proto extrakty enkapsulovány do několika typů polysacharidových a liposomových částic a byla hodnocena enkapsulační účinnost a stabilita částic. Připravené částice byly inkubovány rovněž v modelových trávicích tekutinách za účelem ověření možnosti využití k cílenému trenasportu aktivních látek do organismu. Bakalářka pracovala naprosto samostatně, tvůrčím způsobem a s velkým zájmem o řešené téma. V první fázi práce zpracovala přehlednou literární rešerši týkající se složení a biologických účinků analyzovaných extraktů. Během rozsáhlé a časově a zejména organizačně náročné experimentální části práce studentka musela zvládnout řadu různých metodických postupů (extrakce, HPLC, spektrofotometrie, enkapsulace manuální a na enkapsulátoru, DLS). Zcela samostatně studentka zpracovala a interpretovala získané výsledky a vyvodila z nich odpovídající závěry. Vypracovala tak nadstandardní bakalářskou práci, jejíž zpracování je po odborné i formální stránce na vysoké úrovni. Dosažené výsledky jsou originální a budou součástí příspěvku na mezinárodní konferenci. Z výše uvedených důvodů práci doporučuji k obhajobě a hodnotím ji celkovým stupněm výborně (A).
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Studium literatury a její zpracování | A | ||
Využití poznatků z literatury | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Bakalářská práce Dany Byrtusové se zabývá přípravou částic a enkapsulací polyfenolických látek získaných z guarany, ženšenu a goji. Bylo připraveno celkem 12 druhů částic, do kterých byly enkapsulovány 3 rostlinné extrakty. Stabilita připravených částic byla zkoumána v prostředí modelových potravin v časovém intervalu jednoho týdne a jednoho měsíce. Dále bylo využito modelových žlučových šťáv ke zkoumání stability částic. Pro stanovení koncentrace celkových polyfenolů, celkových a jednotlivých flavonoidů a anthokyanů byla použita řada laboratorních technik, jako jsou spektrofotometrické metody, nebo vysokoúčinná kapalinová chromatografie. Pro charakterizaci částic studentka využila dynamického rozptylu světla a měření zeta potenciálu. Výsledková část je rozsáhlá a zajímavá, velice kladně hodnotím možnost aplikace v praxi. Práce je obsahově i stylisticky pěkná, proto doporučuji práci k obhajobě a hodnotím stupněm „A“
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | A | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | A | ||
Využití literatury a její citace | A | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A |
eVSKP id 68066