AUGUSTOVÁ, K. Taxonomické zařazení kvasinek rodu Saccharomyces [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Studentka Kamila Augustová přistupovala k zadané práci velmi zodpovědně, K vypracování teoretické části a seznámení se s problematikou využila hojně jak domácí, tak i cizojazyčné literatury. K praktické části svojí práce přistupovala samostatně, pracovala pečlivě. Ve všech bodech hodnocení ji hodnotím stupněm výborně A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vadkertiová, Renata

Autorka diplomovej práce sa zamerala na identifikáciu kvasiniek rodu Saccharomyces izolovaných z vínnych muštov. Izoláty kvasiniek pochádzali z bielej odrody hrozna Sauvignon a z hrozna Rulandské modré. Okrem toho autorka spracovala aj skupinu kvasiniek rodu Saccharomyces získaných zo Zbierky kultúr kvasiniek (CCY). Kvasinky boli identifikované metódou PCR-fingerprinting (rep-PCR). Diplomová práca je spracovaná prehľadne, jednotlivé kapitoly sú logicky členené, podrobne spracované a týkajú sa danej problematiky. Práca je podložená dostatočným množstvom citácií a obrázkov. Identifikácia druhov Saccharomyces sensu stricto je veľmi náročná a použitá metóda sa javí ako veľmi perspektívna pre identifikáciu tejto skupiny kvasiniek. V práci sa autorka dopustila niekoľkých nepresností: str. 16 – Sacchoromyces, Sacchraromyces, Metschnokowia - preklepy str. 20 – ríša Protista nie Prorista str. 22 – Candida albicans nie albicana str. 26 – na dôkaz štepenia eskulínu a arbutínu sa používa citran alebo chlorid železitý, nie sodný str. 49, 59 – Saccharomyces cerevisiae alebo Saccharomyces bayanus je kvasinkový druh, nie rod K diplomovej práci by som mala nasledovné otázky: Spomínali ste kvasinky skupiny Saccharomyces sensu stricto – z akých substrátov môžu byť jednotlivé druhy tejto skupiny izolované? Ktoré kvasinky patria medzi apikulátne druhy? Ktoré druhy kvasiniek môžu pozitívne ovplyvniť „flavour“ vína? Aké faktory môžu ovplyvniť kvalitu elektroforeogramov?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 33548