ROMÁNEKOVÁ, I. Plasty a mikroplasty a jejich vliv na biotu ekosystémů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Zlámalová Gargošová, Helena

Bakalářská práce studentky Ivany Romanekové je rešeršního typu zabývá se problematikou v současné době často diskutovanou, a to přítomností plastů a mikroplastů v ekosystému a důsledky, které tyto polymery mohou na příslušné ekosystémy mít. Na práci kladně hodnotím snahu postihnout problematiku zmiňovaných plastů v rámci celého životního cyklu těchto výrobků, který poskytuje možnost zcela objektivně posoudit vliv výrobků na ekosystém a to nejenom ve fázi výroby a používání, ale i následného nakládání s příslušnými odpady. Rovněž neopomenula zmínit potřebu objektivního pohledu na bioplasty. Pro tyto účely studentka využila nemalého počtu literárních zdrojů (66), kde jsou zastoupeny jak monografie, tak aktuální časopisecké informace, učební texty i webové stránky. Mám připomínky pouze k abstraktu práce a kapitole 3 „Návrh batérie testov pre vodné a pôdne ekosystémy“, kde je patrná únava autorky, dle mého soudu mohly být tyto části propracovanější. V celkovém hodnocení mohu konstatovat, že autorka pracovala systematicky, využívala konzultací a prokázala schopnost zpracovat poměrně rozsáhlý soubor informací do souvislého celku. Práci hodnotím klasifikačním stupněm výborně - A.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků B
Využívání konzultací při řešení práce A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Využití poznatků z literatury A
Studium literatury a její zpracování A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vávrová, Milada

Předložená bakalářská práce je teoretického charakteru a její téma je „Plasty a mikroplasty a jejich vliv na biotu ekosystémů“. Je sepsána na 31 stranách, včetně seznamu literatury a seznamu zkratek. Práce splňuje kritéria na teoretickou verzi, pouze abstrakt pokládám za příliš krátký. Práce je sepsána ve slovenštině, takže si netroufám opravovat mluvnickou stránku, nicméně si myslím, že po stylistické stránce není vše v pořádku, někde chybí některá slůvka a pokud se týče interpunkčních znamének, tak někde přebývají, jinde chybí. Nicméně po obsahové stránce je vše v naprostém pořádku a z předložené bakalářské práce je zřejmé, že studentka bude mít na co navázat, pokud bude chtít toto téma řešit i v navazujícím magisterském studiu. Na základě tohoto vyjádření hodnotím předloženou bakalářskou práci stupněm „A“, výborně.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Logické členění práce B
Formální úroveň práce – celkový dojem B
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 108312