ŠABO, P. Model pohonu s asynchronním motorem pro výukové účely [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Pazdera, Ivo

Student zpracovával práci samostatně a v logickém sledu. Aktivně se účastnil konzultací a snažil se ve větší či menší míře úspěšně plnit pokyny vedoucího. Student dokázal samostatně pracovat s literaturou a využívat ji k řešení cílů. Teoretické předpoklady postupně ověřoval pomocí vytvořených simulačních modelů, které dále budou sloužit ve výuce studentům pro snazší pochopení dané problematiky.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Knobloch, Jan

Diplomant zpracoval svou práci na téma Model pohonu s asynchronním motorem pro výukové účely. Cílem práce bylo realizovat různé modely asynchronního motoru, simulovat jejich řízení a zpracovat k nim stručný návod. První dva body byly splněny, přitom bod třetí přirozeně vyplynul z řešení bodů předchozích. Vlastní text práce se nachází na 33 stranách. Teoretická část je členěna poměrně logicky a přehledně, zatímco praktická část svou strukturou působí spíše chaoticky. Zvolené téma je náročné a k jeho zvládnutí bylo nutno poskládat mozaiku rovnic. Přínosem práce je osvětlení problematiky odvození parametrů modelu z naměřených hodnot pro účely řízení, dále pak nové skalární druhy řízení. K přehlednosti by však přispěl širší popis postupů. Někdy se objevují zavádějící pojmy, např. momentová charakteristika (obr. 25, str. 38) je něco trochu jiného. V seznamu symbolů je špatně uvedena jednotka úhlové rychlosti. Někdy se objeví nový symbol, který je vysvětlen později. Po stylistické stránce lze vytknout nevhodně zvolené velikosti obrázků – schémata nemají jednotnou velikost součástek a popisků. Grafy a simulační schémata jsou prakticky nečitelné. Zadání práce bylo splněno a práci doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
C
Body
79

Otázky

eVSKP id 102185