SNIEGOŇOVÁ, P. Kultivace mikrořas a karotenogenních kvasinek ve stresových podmínkách [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2020.

Posudky

Posudek vedoucího

Szotkowski, Martin

Předložená bakalářská práce studentky Pavlíny Sniegoňové se zabývá mikrobiální produkci lipidů a lipidických látek pomocí mikrořas a karotenogenních kvasinek s využitím aplikace exogenních stresů. Produkované metabolity kvasinek a mikrořas nacházejí rozsáhlé uplatnění v potravinářském, farmaceutickém a krmivářském průmyslu. Experimentálně a časově velmi náročná bakalářská práce kladla vysoké nároky na samostatnost a organizační schopnosti při práci v laboratoři, aktivní přístup a ochotu učit se novým věcem, náročným analytickým instrumentálním a kultivačním technikám. Tyto všechny požadavky splnila studentka na výbornou. Po celou dobu experimentální části studentka projevovala aktivní zájem o dané téma a snahu se rozvíjet, což potvrzuje velmi rozsáhlé množství výsledků v této práci. Výstupem je komplexní a nadstandardní bakalářská práce poskytující důležité výsledky v oblasti biotechnologie karotenogenních kvasinek a mikrořas. Získané výsledky budou cenným zdrojem informací pro navazující experimenty. Vzhledem k výše uvedeným skutečnostem doporučuji práci k obhajobě a hodnotím ji celkovou známkou "výborně (A)".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Skoumalová, Petra

Bakalářská práce Pavlíny Sniegoňové se zabývá především studiem produkčních vlastností karotenogenní kvasinek a mikrořas při stresových podmínkách. V teoretické části práce se autorka věnuje karotenogenním kvasinkám, mikrořasám a sinicím. Dále popisuje produkované metabolity, využité odpadní substráty, stresové faktory i použité instrumentální techniky. Celá tato část je přehledně zpracována, vytkla bych pouze číslování využitých citací, které nejdou za sebou a nepřesnosti v popisu organismů. Autorka v práci zaměnila označení rod za kmen a naopak. V experimentální části práce pak byla provedena celá řada kultivací s využitím různých druhů kvasinek, sinic i mikrořas. Při zvolených stresových podmínkách zde byla sledována produkce různých významných metabolitů, například lipidů, karotenoidů, ergosterolu či koenzymu Q. Všechny dosažené výsledky jsou zpracovány formou grafů. U některých grafů jsou však výsledky špatně čitelné z důvodu nevhodně zvoleného rozpětí osy pro souhrnná data. Výsledky jsou však dobře okomentovány a přehledně shrnuty v závěru. Práci doporučuji k obhajobě a hodnotím celkovou známkou "A".

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Splnění požadavků zadání A
Kvalita zpracování výsledků B
Logické členění práce A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 123946