SUCHOMEL, F. Porovnání světelných parametrů různých světelných zdrojů předních světlometů vozidel [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2019.

Posudky

Posudek vedoucího

Bradáč, Albert

Odevzdaná diplomová práce prokázala, že student je schopen řešit zadaný problém. Práce obsahuje rozsáhlou rešeršní část, na kterou navazuje popis realizovaného experimentu, který je svým rozsahem pro daný typ práce zcela dostačující. Závěry práce doporučuji zpracovat do stručného článku k publikaci.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cílem bylo naplánovat a provést měření pro porovnání světelných parametrů různých zdrojů světla osobních vozidel. Toto bylo beze zbytku splněno.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Teoretická část zpracována velmi podrobně, přestože hlavní část práce spočívala v realizaci a vyhodnocení experimentu.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Student provedl rozsáhlé měření (3 vozidla × LB/HB × 2 figuranti × 15 pozic = 180 jednotlivých měření) a následné vyhodnocení.
Odborná úroveň diplomové práce A Po odborné stránce je práce na velmi vysoké úrovni.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Výsledky práce lze využít jak v pedagogické činnosti, tak jako východisko pro práci znalců v oblasti dopravy.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 B Práce obsahuje obsáhlou rešerši relevantní literatury (53 zdrojů), vytknout lze pouze absenci zahraničních zdrojů.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Formální uspořádání práce je na velmi dobré úrovni, jak po stránce struktury, tak po grafické stránce, zdroje jsou řádně citovány.
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Motl, Jakub

Celkově lze práci hodnotit pozitivně. Práce plně splnila předepsané zadání, téma je aktuální a způsob provedení měření a vyhodnocení byl volen vhodně. Přínos práce pro znaleckou činnost je více než patrný. Práci doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Předložená práce splnila cíle, kterých mělo být dosaženo. Obsahuje teoretickou část, část věnovanou postupu měření, vyhodnocení a závěr.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Práce obsahuje teoretický úvod ve kterém je uveden popis jednotlivých konstrukcí světlometů, teorie věnující se vlastnostem světla a o vnímání lidského oka. Dále je popsán postup a metoda měření. A na závěr vyhodnocení a interpretace výsledků. Zvolený přístup ke zpracování lze považovat za dostatečný.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody B Úroveň zpracování diplomové práce je na dobré úrovni. Řešení bylo zvolené s ohledem na danou problematiku správné. Přidanou hodnotu lze spatřovat v tom, že student použil pro měření tři stejná vozidla, každé vybavené jinými typy světlometů. Pro vlastní měření využil jasový analyzátor LDA - LumiDISP.
Obtížnost a správnost řešení A Přistup k řešení dané problematiky byl vybrán správně. Časově náročné muselo být provedení měření a ještě náročnější samotné vyhodnocení naměřených dat.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Přínos práce je možné spatřovat zejména v praktickém využití. Zjištěné poznatky lze využít při analýze dopravních nehody mezi vozidlem a chodcem za snížené viditelnosti.
Odborná jazyková úroveň A Z pohledu odborné jazykové úrovně lze práci ohodnotit jako zdařilou. V práci nejsou používány hovorové nebo technicky nesprávné výrazy a pojmy.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Po grafické a písemné stránce je práce s drobnými výhradami v pořádku. Výhrady se týkají některých převzatých tabulek, nebo obrázků, které byli naskenovány a jejich kvalita je trochu horší. Například Tab. 5 na straně 40.
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 117693