BENÍČKOVÁ, R. Sledování vlivu použití autochtonní kvasinky při výrobě vína v podmínkách vinařství [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Vránová, Dana

Studentka se začala připravovat na svoji diplomovou práce již v předcházejícím roce studia, Pro vypracování práce využívala literární zdroje jak v českém tak převážně v anglickém jazyce. Oceňuji její pečlivou práci v laboratoři, umí si ji naplánovat a zorganizovat. Cíle zadání samostatně zvládla realizovat, hojně přitom využívala konzultací ke konstruktivnímu řešení mnohých problémů, které během práce nastaly. Z těchto důvodů doporučuji diplomovou práci studentky Romany Beníčkové k obhajobě a hodnotím výborně /A

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování A
Využití poznatků z literatury A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Vadkertiová, Renata

Predložená diplomová práca sa v teoretickom úvode venuje pestovaniu vínnej révy, kvasinkám a procesom, pomocou ktorých sa mení mušt na víno, ako aj metódam identifikácie kvasiniek. Experimentálna časť je zameraná na sledovanie diverzity kvasiniek v určitých časových intervaloch v priebehu prekvášania muštu získaného z odrody hrozna Veltlínske zelené ako aj na izoláciu DNA a RFLP-PCR kvasinkových kmeňov získaných zo Zbierky kultúr kvasiniek. Diplomová práca je prehľadne spracovaná, teoretická časť má primeraný rozsah. V experimentálnej časti sa text, tabuľky a obrázky vhodne dopĺňajú a vytvárajú celok, z ktorého je zrejmé plnenie jednotlivých cieľov diplomovej práce. V práci sa autorka dopustila drobných nepresností: str. 18 Dalšími méně rozšířenými druhy kvasinek jsou Candida, Brettanomyces... nie druhy, ale rody str. 29 Zbierka kultúr kvasiniek (CCY), nie Zbierka mikroorganizmov str. 30 Pri príprave kultivačného média bol ku sladine pridaný agar, nie agaróza str. 30 Vzniklá směs byla varem promíchána...nesprávne formulovaná časť vety K obhajobe by som mala tieto otázky: V teoretickom úvode ste sa venovali rôznym aspektom súvisiacim s procesom výroby vína. Spomínali ste aj zloženie sacharidov v mušte, aké ďalšie látky sa v nachádzajú v mušte a na zastúpenie ktorých látok majú vplyv kvasinky? V akých rozmedziach hodnôt sa pohybuje cukornatosť muštu u odrody Veltlínske zelené? Porovnajte cukornatosť tejto odrody s inými odrodami pestovanými v Českej republike. Na identifikáciu kvasiniek ste použili metódu RFLP-PCR. Aké sú výhody používania tejto metódy?

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace A
Úroveň jazykového zpracování A
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Navrhovaná známka
A

eVSKP id 72636