DIADO, A. Využití PCR pro druhovou identifikaci a pro vyhledávání vybraných genů laktobacilů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2016.

Posudky

Posudek vedoucího

Španová, Alena

K řešení úkolů diplomové práce přistupovala studentka aktivně. Při řešení diplomové práce musela zvládnout náročné metody molekulární biotechnologie. Jednalo se zvláště o izolaci DNA v kvalitě vhodné pro PCR z komplexních vzorků čtyř probiotických výrobků a o amplifikaci DNA metodou PCR. V práci studentka použila 15 různých PCR reakcí. Prokázala přítomnost deklarovaných probiotických druhů laktobacilů u tří výrobků. Původní výsledky se týkají detekce probiotických genů a průkazu různých kmenů druhu L. acidophillus ve výrobcích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Studium literatury a její zpracování B
Využití poznatků z literatury B
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse B
Závěry práce a jejich formulace A
Využívání konzultací při řešení práce A
Celkový přístup k řešení úkolů A
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Rittich, Bohuslav

Práce je sepsána srozumitelně, s minimem chyb či formulačních nejasností. K práci nemám formální připomínky. Výsledky jsou odpovídajícím způsobem interpretovány a získané poznatky jsou původní. V průběhu experimentů studentka odvedla velké množství kvalitní práce a rutinně zvládla techniku PCR. Při identifikaci mikroorganismů byla ověřena vhodnost použití nově navržených (doposud nepublikovaných) primerů. Rovněž byly pomocí PCR identifikovány geny kódující probiotické a další vlastnosti laktobacilů v analyzovaných doplňcích stravy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků zadání A
Logické členění práce A
Kvalita zpracování výsledků A
Interpretace výsledků, jejich diskuse A
Využití literatury a její citace B
Úroveň jazykového zpracování B
Formální úroveň práce – celkový dojem A
Závěry práce a jejich formulace A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 77252