ŠMÍDA, M. Porovnání výše obvyklého nájemného z bytů ve vybrané lokalitě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2011.

Posudky

Posudek vedoucího

Horňáková, Romana

Diplomová práce je zpracovaná velmi pečlivě s dostatečným sběrem dat. Teoretická část je podrobně popsána a využita i v závěrech analýzy. Práce je zpracovaná přehledně i s vlastním komentářem včetně grafického vyhodnocení. Doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění cíle a rozsahu zadání A Cíl i rozsah zadání byl splněn.
Úroveň zpracování teoretické části tj. poznatky získané studiem A Úroveň je výborná.
Úroveň zpracování analytické části tj. zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody A Aktivní sběr dat a výborná prezentace.
Odborná úroveň diplomové práce B Odborná úroveň velmi dobrá.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Závěry jsou přehledné a lze je využít.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 a 690-2 A Výborná
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň A Výborné
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Weigel, Lubomír

.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Úplnost vypracování A Předložená diplomová práce je úplná, neboť student provedl jak průzkum realitního trhu ohledně výše nájemného z bytů ve 4 městských částech na severu Brna a navíc v městě Kuřim, tak na základě toho vyhodnotil faktory, které nájemné ovlivňují. To doplnil grafickou částí se zakreslením oblastí se stejnou výší obvyklého nájemného v návaznosti na velikost bytu. Práce má 96 stran.
Zvolený přístup k řešení cíle diplomové práce A Cílem práce je vytvořit podklady o výši nájemného ve vybrané lokalitě pro využití při oceňování obytných objektů výnosovými metodami. K dosažení tohoto cíle student provedl odpovědný průzkum realitního trhu o výši nájemného z bytů ve vybraných lokalitách severního okraje Brna a města Kuřim, provedl seriózní analýzu těchto údajů a vyhodnocení výše nájemného z bytů. Zvolený přístup pokládám za správný.
Úroveň zpracování diplomové práce tj. originalita řešení, způsob zpracování podkladů, vstupních dat, použité metody A Diplomová práce je vypracována cílevědomě a systematicky. Práce obsahuje shrnutí teoretických východisek, sběr dat z průzkumu realitního trhu je prováděn z realitních serverů, lokálních i celostátních inzertních časopisů, přímého dotazování (dotazníky) i průzkumem v terénu. Jejich analýza a vyhodnocení jsou provedeny samostatně jednak pro velikostní skupiny bytů od 1+1 a 1+kk po 3+1 a 3+kk, a jednak podle lokalit. Inspirativní je porovnání výsledků vyhodnocení výše obvyklého nájemného studentem s cenovou mapou vydanou MMR pro město Kuřim.
Obtížnost a správnost řešení B Obtížnost práce ohledně porovnávání výše obvyklého nájemného u tak velkého města spočívá především v reprezentativnosti výběru odpovídajících bytů a pak v nejednotnosti osnovy prezentovaných údajů z různých zdrojů. Student se ve své práci s tímto problémem snažil vyrovnat dle mého názoru s rozmyslem a odpovědně, jak by tomu mohl nasvědčovat (na str. 63-66) zajímavý výčet faktorů ovlivňujících výši nájemného a dokonce i jejich procentní zastoupení z celku, které určil. Z práce ale není zřejmé, zda a jak výši jednotlivých vlivů na cenu nájemného ve své analýze buď zjišťoval anebo zda aspoň předem určenou výši korigoval či ověřoval.
Přínos pro praktické i teoretické využití A Diplomová práce přináší nejen solidní databázi o výší obvyklého nájemného v městských částech Královo Pole, Medlánky, Řečkovice a Černá Hora, Ivanovice využitelnou pro znaleckou praxí při oceňování obytných objektů výnosovými metodami, ale také poskytuje další prostor pro navázání teoretického zkoumání např. ve věci adekvátnosti vlivů vyjmenovaných faktorů na výši nájemného.
Odborná jazyková úroveň A Diplomová práce je vypracována v českém jazyce, vyjadřování je srozumitelně, s odpovídajícími odbornými pojmy a bez zjevných mluvnických chyb. Jazykovou úroveň hodnotím pozitivně.
Písemná a grafická úprava tj. text, grafy, tabulky B Předložená diplomová práce je vypracována velmi pečlivě a úhledně: text je logicky a přehledně členěn, výsledky jsou systematicky a přehledně sestaveny do tabulek a průběžně ku prospěchu věci znázorňovány prostřednictvím četných koláčových, sloupcových a dalších barevných grafů. Lze jen litovat, že seznam tabulek a obrázků (na str. 92-93) postrádá i uvedení stránek, na kterých se tyto v práci jednotlivě nachází, neboť by to usnadnilo jejich hledání. Na rozdíl od ojedinělé závadné úpravy strany 73 (popis tab. 9 se prolíná s textem práce) však vysokou estetickou úroveň práce zbytečně snižuje několik překlepů anebo vynechávek slov ve větě (zcela namátkově např. na str. 75, druhý řádek odspodu).
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 24741