KUDR, M. Porovnání laserem vytvořených svarů při použití přímé a skenerové svařovací hlavy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2017.

Posudky

Posudek vedoucího

Mrňa, Libor

Student se již koncem 4. ročníku aktivně zajímal o progresivní technologie, laserové svařování a jeho aspekty. Při zpracování problematiky pak samostatně navrhoval provedení některých testů a výsledky jeho práce jsou cenné a užitečné pro rozvoj této technologie svařování na ÚPT. Při konzultacích byl zjevný jeho zájem a orientace ve strojírenských technologiích.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosažené vysledky a vyvozovat z nich závěry A
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis A
Práce s literaturou včetně citací A
Samostatnost studenta při zpracování tématu B
Navrhovaná známka
A

Posudek oponenta

Kubíček, Jaroslav

Diplomant splnil zadání DP v celém rozsahu. V úvodní části provedl studii problematiky svařování karoserií, rozbor ocelí použitých pro experiment a teorii laserových technologií. Vlastní experimentální práci zpracoval samostatně s návrhem a realizací porovnávacích zkoušek přímého a šikmého průvaru. Hodnocení výsledků experimentu - tvrdost, pevnost a makrostruktura- je přehledné. Závěry práce poskytuji informace pro praxi v oblasti laserového skenerového svařování. DP doporučuji k obhajobě. Připomínky: Karbid chromu CrC (str.11) neexistuje - jedná se o karbid Cr23C6. Problematika MKK je složitější na tvrzení na str.11. Austenitická ocel se svarem nad 5mm není nutno žíhat. Na obr. 8 není laser, ale rozklad světla hranolem. Při kondukčním režimu svařování je hustota výkonu nižší než uvedená na str. 28. Na str. 13 tvrdíte u stejné hustoty energie, že jde o svařování penetrační - key hole. Některé obrázky např. 32 a 33 jsou nekvalitní. Postrádám rozbor lomů tahových zkoušek - umístění a charakter lomu.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. vysledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
B

Otázky

eVSKP id 100945