VITNER, P. Vodoznačení digitálních obrazů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Číka, Petr

Student aktivně přistupoval k řešení úkolu zadaného v rámci bakalářské práce. Během řešení však narážel na ne zcela srozumitelně popsané metody vodoznačení, které byly publikovány na prestižních konferencích a v časopisech. Nakonec byly pro jeho práci použity známé techniky, které byly porovnány pro různě nastavené parametry. Ač nebyla navržená nová metoda vodoznačení, tak je práce velmi užitečná z hlediska dobře dostupného srovnání vodoznačících metod. Z formálního hlediska je práce na nízké úrovni (gramatika i sloh). Práci navrhuji klasifikovat známkou B/80 bodů.

Navrhovaná známka
B
Body
80

Posudek oponenta

Říha, Kamil

Po formální stránce trpí práce značnými nedostatky. Vyskytuje se v ní velké množství překlepů a chyb, jejichž kompletní výčet by byl velmi obsáhlý. Překlep se vyskytuje například už v abstraktu, jeho délka a výstižnost je navíc přinejmenším sporná. Anglická verze je jazykově katastrofální. Z dalších formálních nedostatků je možné vyzdvihnout nekompletní seznam symbolů, grafy jsou bez vyznačených bodů měření, sumační meze u vzorců 1.11 a 1.14 jsou patrně díky překlepu zcela chaotické atd. Význam popisných textů zejména v kapitole 1 (ale i jinde) je velmi špatně čitelný, místy nelogický či technicky chybný a svědčí o autorově malé pečlivosti. Po technické stránce byly v souladu se zadáním nastudovány principy tří technik vodoznačení digitálních obrazů, byla provedena jejich implementace v prostředí MATLAB a testování s pomocí programu Stirmark. Přiložené zdrojové kódy obsahují česky psané názvy proměnných i poznámky. Je nutné podotknout, že formulace v textu jsou uvedeny chybně, jako by se jednalo o původní metody. Např.: „Kapitoly 3, 4 a 5 se věnují již jednotlivým navrženým metodám,…“ na str. 8 dole. Je zřejmé, že se jedná o metody jiných autorů, kteří jsou však v práci korektně citováni, zvolena byla pouze velmi nevhodná formulace a metody jsou označovány, jakoby byly výsledkem řešení bakalářské práce, jejíž typický rozsah vytvoření podobných metod ani nepředpokládá. Celkově je možné konstatovat, že předložená práce splňuje technické požadavky kladené na bakalářské práce a vzhledem k uvedeným připomínkám ji doporučuji hodnotit 78 body (dobře/C).

Navrhovaná známka
C
Body
78

Otázky

eVSKP id 52208