BĚLÁKOVÁ, S. Mykotoxiny v pivovarských surovinách a v pivu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Ing. Sylva Běláková nastoupila do doktorandského studia v oboru Chemie a technologie ochrany životního prostředí v roce 2010/2011. Během doktorského studia složila všechny předepsané zkoušky a splnila všechny další požadavky předepsané studijním řádem pro DSP. Její disertační práce je zaměřena na problematiku výskytu mykotoxinů v pivovarských surovinách a v pivu. Optimalizace analytických metod pro stanovení vybraných mykotoxinů v pivovarských surovinách a pivu. Jejími dílčími cíli byla optimalizace analytických postupů pro stanovení vybraných mykotoxinů (aflatoxinu, ochratoxinu A, fusariových mykotoxinů a deoxynivalenolu) v pivovarských surovinách a pivu. Výsledky jednotlivých etap byly předloženy odborné veřejnosti formou 5 publikací, které jsou součástí disertační práce. Lze konstatovat, že tato práce je zaměřena na aktuální tématiku, přináší řadu nových výsledků a jako taková je dokladem odborné kompetence uchazečky. Na základě toho doporučuji přijmout tuto práci k obhajobě a jmenované udělit po jejím úspěšném obhájení vědeckou hodnost Ph.D.
Předložená dizertační práce je zpracována moderním způsobem, tzn., že její úvod je tvořen vstupním textem představujícím řešenou problematiku a získané výsledky prováděných experimentů jsou prezentovány jako nejdůležitější publikační výstupy autorky dizertační práce. V tomto případě se jedná o pět publikací, již uvedených ve 4 časopisech s IF, a to v časopise Food Chemistry, 2x v časopise Food Control, 1x v časopise Advances in Chromatography and Electrophoresis & Chiranal a 1x v recenzovaném časopise Kvasný průmysl bez IF. Protože se, kromě jedné publikace jedná již o recenzované příspěvky, budu jejich odbornou úroveň hodnotit jen okrajově a pozornost budu věnovat zejména úvodnímu textu. Přesto bych si dovolila upozornit na tu skutečnost, že by bylo vhodné, aby názvy a texty příspěvků uvedené v seznamu příloh a vlastních publikací byly shodné; znamená to, že pokud jsou publikace v anglickém jazyce, měly by být takto prezentovány i v seznamu příloh. Text základní kapitoly je zpracován do 10 kapitol, přičemž 1. kapitola je úvod, 2. cíle předložené dizertační práce, 3. základní charakteristika mykotoxinů, 4. způsoby analýzy mykotoxinů, 5. výsledky a diskuse realizovaných prací, 6. závěr, 7. citovaná literatura představující 210 literárních pramenů, 8. seznam publikací autorky, 9. přehled symbolů a zkratek a 10. přílohy, které reprezentují již zmíněný soubor publikací. Seznam publikací je rozčleněn na impaktované publikace (9), recenzované publikace (18), příspěvky ve sborníku (36) a přednášky (5). Z tohoto seznamu je zřejmé, že autorka dizertace již v průběhu řešení prezentuje výsledky, což považuji za velmi dobré, protože takto seznamuje odbornou veřejnost nejen se svojí výzkumnou činností, ale současně reprezentuje své pracoviště i školící pracoviště FCH VUT v Brně. Celý úvodní text je rozdělen na teoretický úvod, metodiku a výsledky a diskusi realizovaných prací. Práce je sepsána pěknou češtinou, bez gramatických chyb a téměř bez překlepů. Za nepřehledné však považuji to, že autorka dizertace všude používá pouze kulaté závorky, což je v textu nepřehledné, zejména jsou-li v kulatých závorkách vedle sebe např. zkratky používané přístrojové techniky a autoři citované literatury, případně vysvětlené zkratky, názvy mikroorganismů a autoři citované literatury apod. Jsem toho názoru, že by bylo vhodnější používat pro citaci literatury hranaté závorky, což je v publikacích běžný, zavedený trend. Celý úvodní text je pro přehlednost a lepší pochopení doplněný tabulkami, barevnými grafy a obrázky, strukturními vzorci a schématy. Na základě toho lze konstatovat, že grafická úroveň dizertační práce je na vysoké úrovni. To platí prioritně pro teoretickou část. Ve výsledkové části jsou odděleně diskutovány ochratoxin A, aflatoxiny, fusariové mykotoxiny a deoxynivalenol obsažený v pivu. U každé části jsou prezentovány příslušné přílohy. Za vysoce přínosné považuji některé tabulky z metodické části, ze kterých je zřejmá celá škála metod používaných pro stanovení sledovaných analytů a zejména koncentrace, prokázané buď v pivu nebo v pivovarských surovinách. Pro izolaci analytů z matric lze použít různé typy SPE kolonek, imunoafinitní kolonky a metodu QuECheRS, pro vlastní analýzu potom imunochemickou metodu ELISA a kapalinovou chromatografii s hmotnostní detekcí, respektive s fluorescenční detekcí. Vzhledem k recenzovaným výsledkům nemám k práci žádné podstatné připomínky. Na základě prostudování a komplexního zhodnocení dizertační práce předložené Ing. Sylvií Bělákovou lze konstatovat, že byly splněny vytčené cíle, byl zpracován text, který plně odpovídá požadavkům Studijního a zkušebního řádu FCH VUT pro doktorské studium a proto doporučuji předloženou práci k obhajobě a po jejím úspěšném průběhu doporučuji adeptce udělit vědeckou hodnost Ph.D. Brno, 3.9.2013 prof. RNDr. Milada Vávrová, CSc.
Dizertační práce je věnována významné problematice mykotoxinů v pivovarských surovinách, jejich působení na kvalitu piva a optimalizaci jejich stanovení v těchto surovinách a produktech. Předložená dizertační práce je experimentálně zaměřena a je členěna do 10 kapitol dle běžných zvyklostí. Celkem je sepsána na 64 stranách tvořených textem, tabulkami a grafy a Přílohami publikovaných vědeckých prací, které sloužily k sepsání dizertační práce. Stanovené cíle (3) jsou jasně, věcně a obsahově formulovány. Úvod a Přehled literatury je věnován problematice mykotoxinů v pivovarských surovinách a jejich analýze. Kapitoly jsou napsány srozumitelně a jsou zaměřeny na řešenou problematiku. Uvádím jen malou připomínku, autoři se nejčastěji citují dle roků vydání literárního zdroje, poté je možné použít abecední uspořádání. Dále na s. 17 v rámečku chybí uvést území. Výsledky práce jsou prezentovány 5 vědeckými pracemi již publikovanými ve významných vědeckých periodikách (Food Chemistry, Food Control) , nebo jsou předloženy k oponentnímu řízení. Vzhledem k tomu, že výsledky práce prošly náročným oponentním řízením, nemám k práci žádných výhrad. Závěry dizertační práce jsou správně formulovány a mohou sloužit pro další rozvoj zkoumané problematiky a pro využití v pivovarnické praxi. Kapitola Literatura obsahuje 113 citací domácích a zahraničních autorů a internetové zdroje. Závěrečná část dizertační práce uvádí publikační aktivity dizertantky. Celkové zhodnocení dizertační práce: Předložená dizertační práce přináší řadu nových, případně zpřesňujících vědeckých poznatků. Dizertační práci hodnotím jako výbornou a velice zdařilou. Závěr Předložená dizertační práce paní Ing. Sylvy Bělákové splňuje po stránce vědecké, obsahové a formální požadavky stanovené příslušnými vyhláškami pro získání akademické hodnosti. Na základě uvedeného navrhuji paní Ing. Sylvě Bělákové po úspěšné obhajobě dizertační práce udělení akademického titulu Ph.D. v doktorském Studijním programu Chemie a technologie ochrany životního prostředí ((P2834), studijním oboru Chemie životního prostředí (2805V003). Ve Zlíně dne 25. 8. 2013 prof. Ing. Stanislav Kráčmar, DrSc.
eVSKP id 68173