MORAVCOVÁ, G. Spektrofotometrické stanovení kyseliny askorbové ve zbarvených vzorcích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2013.
Poměrně pěkná bakalářská práce, ve které autorka splnila zadání, tj. zavést na pracovišti ÚCHPBT spektrofotometrickou metodu stanovení kyseliny L-askorbové ve zbarvených vzorcích po extrakci xylenem. Validační parametry metody jsou příznivé, ale stanovení kyseliny askorbové v reálných vzorcích mohlo být vícekrát opakováno, aby bylo dosaženo větší shody mezi srovnávanými metodami. Je škoda, že v práci nejsou uvedeny výsledky získané metodou standardního přídavku.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | B | ||
Studium literatury a její zpracování | B | ||
Využití poznatků z literatury | B | ||
Kvalita zpracování výsledků | B | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Využívání konzultací při řešení práce | A | ||
Celkový přístup k řešení úkolů | A |
Náplní bakalářské práce posluchačky Gabriely Moravcová bylo zavedení metody stanovení vitaminu C v barevných roztocích. V intenzívně zbarvených roztocích obsahujicích vitamin C nelze při jeho titračním stanovení 2,6-dichlorfenolindofenolem rozpoznat barevný přechod. Při spektrofotometrickém stanovení je často barva roztoku rovněž rušivá, zejména pokud jsou v roztoku anthokyany. Autorka ve své práci uvádí celkem 41 informačních zdrojů, což považuji za dostačující pro zadané téma a tento typ závěrečné práce. Použité zdroje jsou citovány dle příslušné normy. Informace získané z rešerše jsou shrnuty do logicky navazujících kapitol, které pokrývají všechna témata požadovaná v zadání práce. Až na drobné nedostatky (např. str. 17, 5. odstavec: chybí vysvětlení, co je SCE elektroda str. 19 a 20: nejsou vysvětleny symboly ve vzorcích 5 - 8 není uveden seznam zkratek) považuji tuto část bakalářské práce za celkem zdařilou. Experimentální část práce splňuje požadavky zadání, je však nepříliš podrobně a pečlivě popsána a zpracována. Hned první odstavec kapitoly 3.1 dle mého názoru do této kapitoly nepatří. Měl by být spíše úvodem kapitoly 4 Výsledky a diskuse. Na str. 21, odstavec Barevné vzorky, 3. řádek shora, je chybně uvedeno "....bobule jednotlivých odrůd...". Plody bezu černého jsou peckovice nikoli bobule. str. 22 Z textu není zcela zřejmé, zda stanovení vitaminu C v každé jednotlivé matrici bylo provedeno 3krát, anebo jen jedenkrát a pouze absorbance získané xylénové vrstvy byla měřena 3krát. Proč nebylo provedeno porovnávací titrační stanovení vitaminu C v tabletě? Pokud byl byť jen jednou stanovován vitamin C samostatnou titrační metodou, mělo by to být jasně uvedeno v experimentální části. Vyjadřovací chopnosti autorky jsou výborné. V budoucnu by se však měla zaměřit na pečlivý a podrobný popis provedených experimentů a šířeji diskutovat získané výsledky a nespokojit se s pouhým konstatováním toho, co naměřila, jak je tomu v předložené práci. Celkově hodnotím bakalářskou práci Gabriely Moravcové jako velmi přínosnou pro řešení problematiky týkající se analýz drobného ovoce a hodnotím známkou VELMI DOBŘE - B.
Kritérium | Známka | Body | Slovní hodnocení |
---|---|---|---|
Splnění požadavků zadání | A | ||
Logické členění práce | A | ||
Kvalita zpracování výsledků | C | ||
Interpretace výsledků, jejich diskuse | C | ||
Využití literatury a její citace | B | ||
Úroveň jazykového zpracování | A | ||
Závěry práce a jejich formulace | A | ||
Formální úroveň práce – celkový dojem | B |
eVSKP id 65349