MALACHOVÁ, S. Návrh konkurenční strategie firmy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2012.

Posudky

Posudek vedoucího

Zich, Robert

Práce má obecně velký potenciál, který snižuje přístup k formulaci návrhů. Nicméně ji lze považovat za přínosnou a studentka prokázal schopnost pracovat s obecnými postupy.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Odborná úroveň navrhované části E Ne zcela optimálně jsou definována východiska návrhů a provázanost s analytickou částí. Úvodní vymezení strategických cílů postrádá časový rámec, který se objevuje nepřímo až dále v textu. Formulace „...vymezit strategické cíle, které povedou ke zvýšení konkurenceschopnosti...“ na straně 96 není vhodná. Nelogické je oddělení první části návrhů a hodnotového řetězce. Podobně jako v analýze i zde postrádám zhodnocení tvorby hodnoty v „novém“ řetězci. Není zřejmý účel kalkulace předběžných nákladů na straně 110. Ve zhodnocení návrhu pak ekonomické aspekty realizace chybí. Plán implementace se omezuje pouze na časový horizont jednotlivých činností.
Přínos a praktické využití návrhu D Přínosem práce je snaha o zhodnocení situace na trhu spolu s rámcovým vymezením možného konkurenčního chování. Reálný přínos snižuje zejména nedotažení návrhů v oblasti implementace a zhodnocení navrhovaných opatření.
Iniciativa a samostatnost při zpracování A Samostatný přístup ke zpracování. Minimální využití možnosti konzultace.
Práce s literaturou (citace), přehled literatury dle normy ČSN ISO 690 B V některých případech, zejména v praktické části, mohly být zdroje uváděny lépe. Nejde o zásadní nedostatek.
Formální uspořádání a úprava (text, grafy, tabulky) a odborná jazyková úroveň B Špatná kvalita vkládaných obrázků. Dvakrát vložený list s úvodem.
Úroveň zpracování analytické části (zpracování podkladů a vstupních dat, použité metody) C Analýza obsahuje konkrétní a relevantní údaje. Slabinou je horší přehlednost prezentovaných údajů. U analýzy hodnotového řetězce by bylo vhodné jasněji formulovat vytvářenou hodnotu. Ve finanční analýze nejsou údaje za rok 2011. Formulace závěrů analýzy s využitím SWOT je poměrně obecné a poněkud opomíjí klíčovou otázku konkurenceschopnosti. Příležitosti nejsou identifikovány správně.
Splnění cíle a rozsahu zadání C Cíl a rozsah práce jsou splněny v přijatelné míře.
Úroveň zpracování teoretické části (poznatky získané studiem) B Téma konkurenční strategie je vymezeno v kontextu tradičního konceptu strategického řízení a strategické analýzy. Teorie vymezuje dané téma v přijatelné míře.
Navrhovaná známka
C

Posudek oponenta

Bártová,, Soňa

Navrhovaná známka
A

eVSKP id 51294