REICH, M. Návrh technologického postupu pro svařování tlakové nádoby [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2018.

Posudky

Posudek vedoucího

Kubíček, Jaroslav

Student splnil zadání BP v celém rozsahu. V úvodní části BP provedl rozbor svařované součásti a studii problematiky svařování metodami TIG, MAG a ROE. Vlastní experimentální část zaměřenou na vliv jednotlivých typů svařování a jejich ekonomickou stránku zpracoval samostatně. Měl aktivní přístup k řešení problematiky včetně zařazení NDT zkoušek svarů. Hodnocení výsledků experimentu je přehledné a průkazné. BP doporučuji k obhajobě.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod B
Vlastní přínos a originalita A
Schopnost interpretovat dosažené výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii B
Logické uspořádání práce a formální náležitosti B
Grafická, stylistická úprava a pravopis C
Práce s literaturou včetně citací B
Samostatnost studenta při zpracování tématu A
Navrhovaná známka
B

Posudek oponenta

Sigmund, Marian

Práce je rozdělena do dvou na sebe navazujících částí, a to části teoretické a praktické. V teoretické části Martin Reich provedl literární rešerši historie svařování, zhodnocení současného stavu svařování a prováděných NDT zkoušek na LPG tlakové nádobě ve spolupracující firmě, včetně popisu a funkce dané tlakové nádoby. Dále jsou popsány, jak stávající používané, tak nově navrhované metody svařování, včetně důvodů proč jsou preferovány. Pro nově navrhované technologie svařování, konkrétně GMAW a GTAW, jsou vypracovány pWPSky pro možnou následnou kvalifikaci postupu svařování WPQR. V teoretické části je zmínka, že se jedná o tlakovou nádobu posuzovanou dle PED 2014/68/EU sbírky, včetně rozsahu prováděných NDT kontrol. Bohužel nikde v popisu součásti nejsou uvedeny konstrukční ani provozní tlaky a další parametry nutné k posouzení o jakou tlakovou tlakovou nádobu, které kategorie a třídy nebezpečnosti se z hlediska posuzování shody CE jedná a tím pádem zda popsáné NDT kontroly jsou nutné či dostačující. V praktické části je popsán vlastní experiment, včetně přípravy a identifikace jednotlivých vzorků. Použitých základních a přídavných materiálů, včetně správného určení nepotřeby předehřevu pro danou jakost a tloušťky svařovaných vzorků. Následuje detailní popis svařování, včetně detailů svarů a časů svařování, parametrů svařování v přehledných tabulkách, pro každou navrhovanou technologii samostatně. Průměrné zhodnocení časů a nákladů na svařování je uvedeno v tabulce a grafu pod každou hodnocenou technologií svařování. Následně je uvedeno správné a praktické vyhodnocení nejvhodnější technologie svařování pro danou součást, včetně návrhu dalších kroků, které by mohly zvýšit efektivitu dané technologie. V praktické části jsou dále uvedeny jednotlivé prováděné NDT zkoušky na svařených vzorcích, včetně kritérií vyhodnocení a jasným označením zda výsledek je vyhovují či nikoliv. V závěru jsou popsány jasné výsledky experimentu, které byly nastíněny úvodem této bakalářské práce. Z praktického hlediska bude pro spolupracující firmu přínosné pokud se doporučeními v závěru bude řídit. Vzhledem k množství praktických zkušeností, které Martin Raich nabyl v průběhu zpracování této bakalářské práce, je práce provedena na výborné odborné úrovni. Autor prokázal připravenost ke správnému a pohotovému uplatnění teoretických poznatků, získaných při studiu dané oblasti oboru strojírenské technologie.

Dílčí hodnocení
Kritérium Známka Body Slovní hodnocení
Splnění požadavků a cílů zadání A
Postup a rozsah řešení, adekvátnost použitých metod A
Vlastní přínos a originalita B
Schopnost interpretovat dosaž. výsledky a vyvozovat z nich závěry B
Využitelnost výsledků v praxi nebo teorii A
Logické uspořádání práce a formální náležitosti A
Grafická, stylistická úprava a pravopis B
Práce s literaturou včetně citací A
Navrhovaná známka
A

Otázky

eVSKP id 105808