HASÍK, S. Kvalitativní srovnání MEMS snímačů vibrací [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.

Posudky

Posudek vedoucího

Klusáček, Stanislav

Cílem bakalářské práce bylo seznámit se stěžejními citlivostními parametry MEMS snímačů vibrací, tyto parametry dostupnými prostředky na UAMT ověřit a zjistit, jaká je jejich teplotní stabilita. Student dokázal nastudovat potřebné znalosti z dané oblasti a seznámil se patřičně s příslušnou problematikou. Všechny zadané body bakalářské práce byly realizovány. Student pracoval samostatně, systematicky a iniciativně, pravidelně každý týden docházel do laboratoře realizovat potřebné experimenty. Vedoucího informoval o průběhu realizace BP, konzultoval jednotlivé kroky včetně návrhu měřicího řetězce. Práce prokazuje studentovy schopnosti činnosti na samostatném úkolu a náročností a kvalitou naplňuje rozsah pro bakalářské práce. Doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
A
Body
95

Posudek oponenta

Havránek, Zdeněk

Hlavním úkolem studenta bylo nastudovat metodiku měření a kalibrace snímačů vibrací a tuto prakticky realizovat na třech základních principech MEMS snímačů vibrací včetně vyhodnocení a porovnání s katalogovými hodnotami výrobců. Pozornost měla být věnována zejména teplotním závislostem hlavních parametrů těchto snímačů. Zadání je možné hodnotit jako středně obtížné s předpokládaným velkým rozsahem experimentálních prací. Student se při zpracování této práce musel seznámit nejen teoreticky s metodikou měření a kalibrace snímačů vibrací, ale i s unikátními systémy, které tyto úkoly prakticky realizují, a naučit se s nimi pracovat. Je možné konstatovat, že zadání bylo splněno. Textový dokument obsahuje 54 stran a cituje 15 literárních pramenů. Práci je možné rozdělit do dvou hlavních částí. První část (kapitoly 3, 4 a 5) má kompilační charakter a je literární rešerší zejména v oblasti používaných principů MEMS snímačů vibrací a kalibračních metod obecně použitelných pro snímače vibrací. Členění této části má logickou strukturu i odpovídající rozsah. V části popisující metody kalibrace mám jedinou zásadnější výtku, kdy student nepřehledně dělí metody pro primární kalibraci využívající laserových interferometrů a LDV na dvě skupiny, které spolu ale vzájemně souvisí a zvolené dělení tímto způsobem není vhodné. Druhá část práce je vlastní prací studenta a popisuje nejdříve návrh měřicího řetězce a poté i metodiku měření a výsledky naměřených citlivostních parametrů na zvolených zástupcích MEMS snímačů vibrací jednotlivých principů. Zde kladně hodnotím zejména zdařilou prezentaci a diskusi dosažených výsledků. Celkové zhodnocení a porovnání jednotlivých principů MEMS struktur pro měření vibrací je přehledně uvedeno na závěr praktické části a je doplněno o základní rozbor možností potlačení teplotních vlivů působících na hlavní statické parametry snímačů. Po formální stránce práce obsahuje minimum překlepů a gramatických chyb. Po grafické stránce je práce na výborné úrovni, prezentované grafické závislosti jsou přehledné a kvalitně zpracované. Citace v rešeršní části práce, zejména v kapitolách 4 a 5, mohly být ale uvedeny důkladněji. Předložená bakalářská práce prokazuje schopnost studenta pracovat na samostatném úkolu a rozsahem i obsahem splňuje požadavky na bakalářskou práci. Doporučuji k obhajobě.

Navrhovaná známka
B
Body
89

Otázky

eVSKP id 73414